« Hi-tech
objavljeno prije 13 godina i 10 mjeseci
UTRKA S JAPANCIMA

Stvoren prvi europski robot koji pokazuje emocije

VIDEO: Nao neverbalnom komunikacijom izražava emocionalna stanja - kad je tužan, slegne ramenima; kad se boji podigne ruke da se zaštiti

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (YouTube)
Više o

Japan

,

Europa

,

emocije

,

robotika

,

Ryan Dunn

Znanstvenici su razvili prvog robota koji je sposoban pokazivati ljudske emocije. Kad je Nao tužan, slegne ramenima. Ako je sretan podiže ruke u zrak. U slučaju da se boji, diže ruke da se zaštiti. Prema pisanju britanskog The Guradiana, sposoban je i emocionalno se povezati s ljudima ovisno o tome kako ga se tretira. Za tu vrstu emocionalne programiranosti zaslužni su stručnjaci sa britanskog Sveučilišta Hertfordshire.

>> Predstavljen prvi seks robot

Robot Nao nastao je u sklopu projekta Feelix Growing kojeg je sponzorirala Europska komisija. Stručnu podršku pružili su i znanstvenici sa raznih sveučilišta iz Francuske, Švicarske, Grčke i Danske. „Trenutno modeliramo prve godine života", izjavila je Lola Canamero sa spomenutog sveučilišta. „Radimo na neverbalnoj komunikaciji; emocije se izražavaju preko tjelesnih poza, pokreta i gesti umjesto facijalnih ili verbalnih izričaja", objasnila je znanstvenica.

>> Predstavljen hrvatski dvoručni robot

>> Stvoren anoreksični robot za modne piste

Nao demonstrira emocionalne vještine, da ih tako nazovemo, jednogodišnjeg djeteta, ali može biti programiran za različite osobnosti. Preko video kamera može odrediti koliko mu je određena osoba blizu. Preko specijalnih senzora procjenjuje ljudsku taktilnost. Prema riječima Canamerinog tima, takvi roboti bi u budućnosti mogli služiti kao pratnja i potpora starijima i bolesnima. Japanci su u tim sferama već daleko dogurali, a sada im se pridružuje i Europa.


09.08.2010. 13:31:00
Novi komentar
nužno
nužno