« Hrvatska
objavljeno prije 12 godina i 2 mjeseca
SPLIT MISLI?!

Studenti traže odgodu Split Pridea

Parada ponosa bi prema mišljenju studenata mogla ugroziti turističku sezonu u Dalmaciji zbog mogućeg nasilja

Studenti su protiv nasilja, ali i parade
Studenti su protiv nasilja, ali i parade (Arhiva)
Više o

2012

,

Split Pride

,

Split misli

,

studentska inicijativa

,

splitski studenti

Studentska incijativa "Split misli" današnjim je priopćenjem za javnost pozvala ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića da odgodi gay paradu zakazanu za 9. lipnja jer smatraju da prijeti opasnost od fizičkog nasilja i da bi negativne posljedice mogle naštetiti turizmu u Dalmaciji.

"Studentska inicijativa 'Split misli' javno poziva ministra Ostojića da iskoristi zakonsku mogućnost i svojom političkom odlukom odgodi ovogodišnji pride, jer bi u suprotnom njegova politička odluka uvelike naštetila ugledu RH i njenih građana. Zatvarati oči i glumiti slijepoću pred izglednim i veoma vjerojatnim fizičkim nasiljem, izjavljivati kako ministar vjeruje da do nasilja neće doći, a šalje 300 policajaca više nego prošle godine, jest politički neodogovorno, nepromišljeno i nedopušteno u zemljama visoke demokracije koje su nam uzor", navodi se u priopćenju što ga je poptisao koordinator Studentske inicijative "Split misli" Bruno Petrušić.

Obrazlažući razloge zahtjeva za odgodom splitske gay parade Studentska inicijativa "Split misli" ističe kako nije provedena šira javna rasprava, niti su mjere dosadašnje edukacije dostatne da pride prođe bez fizičkog ali, kako navode, i svakog drugog nasilja.

"Stoga pozivamo i prozivamo ministra Ostojića na političku odgovornost ukoliko do bilo kakvog nasilja u subotu (9. lipnja) dođe te mediji budu negativno izvješćivali o Splitu i njegovim građanima jer će onda ministar, skupa s Vladom koja ga podržava, biti politički odgovoran pošto je jednom političkom odlukom mogao sve to spriječiti", ističe se u priopćenju.

Studentska inicijativa "Split misli" također zahtjeva da se novčana sredstva koja će se utrošiti za održavanje javnog reda i mira i organizaciju gay povorke dodijele Sveučilištu u Splitu, studentima i udrugama civilnog društva u svrhu edukacije građana Splita i Dalmacije o tom pitanju.

"Nije dovoljno jasno i snažno artikuliran zahtjev za osudom bilo kakvog oblika nasilja koje ugrožava naše društvo i građane, a i materijalnu imovinu", navode studenti u priopćenju. Napominje se kako "nije sazrijelo vrijeme za gay pride u Splitu", te će vjerojatno ovogodišnji, kao i pršlogodišnji pride, u svijet poslati sliku o Splitu i Hrvatskoj koja može naštetiti i državi njenim građanima, te će imati mnoge negativne posljedice po sve nas i turizam od kojeg Dalmacija živi.

07.06.2012. 19:20:00
Novi komentar
nužno
nužno