« Zagreb
objavljeno prije 15 godina i 11 mjeseci
PRAVO TRAŽI PRAVDU

Studenti prava najavljeno izišli na ulice

Studenti za sto posto veću školarinu dobili lošije uvjete studiranja.
Studenti za sto posto veću školarinu dobili lošije uvjete studiranja. (Davor Pongračić, CROPIX)
Više o

školarine

,

studiranje

,

studentski prosvjed

,

Pravni fakultet u Zagrebu

Oko pet stotina studenata zagrebačkoga Pravnog fakulteta prosvjedovalo je danas zbog povećanja cijena školarina, a nakon skoro dvosatnih pregovora s dekanom fakulteta odobren im je samo zahtjev da se školarine plaćaju u dvije rate.

Nezadovoljni smo jer su odbijeni naši zahtjevi za smanjenjem školarina za izvanredne studente, za uvođenjem dekanskog roka za sve studente i dodatnog ispitnog roka u siječnju te za smanjenjem uvjeta za upis u 4. godinu, rekao je Boris Savić, predstavnik studenata.

Prema odluci Fakulteta ECTS bod je poskupio sa 60 na 100 kuna, što znači da studenti godišnje, s upisninom, plaćaju najmanje 6300 kuna. Izvanredni studenti lani su plaćali 3300 kuna.

"Kakav pravni faks takva pravna država", "Ovo nije pravo, nego privilegija" i "6600 razloga za odustati od školovanja", samo su neki od transparenata s bučnog prosvjeda u dvorištu Fakulteta, kojemu su potporu dali i studenti Ekonomskog fakulteta.

Pravo za elituStudenti najavljuju da će poduzeti daljnje mjere kako taj fakultet ne bi postao "mjesto na kojem će studirati samo privilegirani"

"Porast cijena obrazlaže se inflacijom i rastom troškova, no nemoguće je da su se troškovi studenata povećali sto posto u godinu dana", rekao je Boris Savić, predstavnik studenata. Za izvanredne studente, koji nemaju pravo na dom, zdravstveno osiguranje, besplatni prijevoz i X-icu, to je veliko opterećenje, dodao je.

Studenti su nezadovoljni što, kako kažu, dosad nisu dobili priliku iznijeti svoje argumente i razgovarati o porastu cijena školarine, dok dekan Pravnog fakulteta Josip Kregar tvrdi da se o tome raspravljalo jedanaest puta pa "nema razloga da se od odluke o povećanju školarina odustane".

Ocijenio je da snižavanje školarina znači snižavanje kvalitete studija, napomenuvši da je Fakultet osigurao kredite za studiranje za koje se, rekao je, prošle godine nitko nije prijavio.

Među studente je došao i rektor Sveučilišta u Zagrebu Aleksa Bjeliš, koji je rekao da se njemu nitko nije obratio u vezi aktualnih problema studenata Pravnog fakulteta, no izrazio je spremnost razgovarati sa studentima i vodstvom fakulteta.

08.09.2008. 14:47:35
Novi komentar
nužno
nužno