« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 2 mjeseca
muljaža?

Studenti Filozofskog nezadovoljni očitovanjem Ministarstva

Nema jamstva za ispunjenje zahtjeva

(Dragan Matić/CROPIX)
Više o

Filozofski fakultet

,

besplatno školovanje

,

studentska blokada

Studenti zagrebačkog Filozofskog fakulteta nezadovoljni su očitovanjem Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa kojim se ne daju, kako su ocijenili, nikakva jamstva za ispunjenje njihovih zahtjeva.

Studenti, koji već treći tjedan blokiraju nastavu, i dalje traže da im se plate sve školarine za iduću akademsku godinu te de se što prije pokrene procedura izmjene zakona kojim bi se osiguralo potpuno javno financiranje visokoškolskog obrazovanja, rekli su njihovi predstavnici na današnjoj konferenciji za novinstvo.

U dopisu koji je jučer Ministarstvo znanosti i obrazovanja poslalo sveučilištima to ni na jednom mjestu nije jasno rečeno, ističu studenti te napominju kako je "sam dopis toliko kontradiktoran, nejasan i dvosmislen u gotovo svakoj formulaciji da je nemoguće sa sigurnošću utvrditi o čemu je tu zapravo riječ".

"Ne spominje se ni rok do kad se Ministarstvo obvezuje donijeti prijedlog zakona", kažu studenti koje je zasmetalo i to što Ministarstvo formalno nije odgovorilo na njihovu inicijativu, već na prijedlog Rektorskog zbora.

Na studentskome je plenumu sinoć odlučeno da studentska radna skupina analizira taj dopis i ukaže na nejasnoće nakon čega će se tražiti novo očitovanje Ministarstva koje bi studentske zahtjeve uzelo u obzir.

Na novinarski upit hoće li ometati nastavu i na alternativnim lokacijama, koju od sutra najavljuje fakultetsko vodstvo, rekli su da će se o tome odlučivati večeras na plenumu.

Na konferenciji za novinstvo pročitana je i izjava Hrvatskih studija u kojoj se navodi da je voditelj studija Zvonimir Čuljak jučer studentima koji su ometali nastavu prijetio sankcijama, izbacivanjem s fakulteta i pozivanjem policije, a bilo je i individualnih prijetnji. Dodaje se kako su studenti Hrvatskih studija, na kojima je nastavljena nastava, jučer održali tribinu na kojoj je zaključeno da će se 5., 6. i 7. svibnja provesti referendum o nastavku nastave.

Istaknuto je i da je peticiju potpore studentskim zahtjevima do sada potpisalo 50 tisuća osoba, od toga 30 tisuća u Zagrebu.

Po podatcima organizatora prosvjeda - Nezavisne studentske inicijative, u Zagrebu blokada nastave traje još samo na Arhitektonskom fakultetu.

05.05.2009. 15:47:30
Novi komentar
nužno
nužno