« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 8 mjeseci
REZULTATI IZBORA

Stranka umjerenih islamista pobijedila na izborima u Tunisu

Enahda je osvojila 43 od 101 zastupničkog mjesta koja su do sada dodijeljena ili oko 43 posto od 217 mjesta u skupštini

Fotografija vijesti
Više o

Tunis

,

islamisti

,

Arapsko proljeće

,

Enahda

Kao što se to i očekivalo, islamistička stranka Enahda osvojila je najveći broj glasova na nedjeljnim izborima u Tunisu, prenosi Hina.

Enahda je osvojila 43 od 101 zastupničkog mjesta koja su do sada dodijeljena ili oko 43 posto od 217 mjesta u skupštini, koja će voditi zemlju godinu dana i donijeti novi ustav, izvijestila je tuniska državna novinska agencija TAP.

Enahda je proglasila pobjedu, koju njezini pristaše slave na ulicama, a nekoliko najvećih suparničkih stranaka priznalo je poraz, navodi Reuters.

Izneneđenje su druge dvije stranke koje su nadmašile očekivanja anketara, osvojivši zajedno oko 26 posto glasova. Te dvije stranke lijevog centra vodile su kampanju na svjetovnim i progresivnim vrijednostima, ali i zagovarale suradnju s islamistima, dok su neke druge sekularne stranke takvu suradnju isključivale.

Nakon izbora, dvije stranke lijevog centra obećale su suradnju s Enahdom, koja je pak izrazila spremost da vlada zajedno s bilo kojom drugom političkom strankom.

Kongres za republiku (CPR), na čelu s veteranom aktivistom za ljudska prava Moncefom Marzukijem, osvojio oko 16 posto zastupničkih mjesta koja su do sada dodijeljena, prema preliminarnim rezultatima koje prenosi TAP. Stranka Tekattil, na čelu s bivšim sindikalnim čelnikom Mustafom Ben Džafarom, je četvrta, s oko 10 posto zastupničkih mjesta.

Birači nisu poduprli svjetovnu stranku kojoj je većina predizbornih anketa predviđala solidno drugo mjesto. Progresivna demokratska stranka, čija je kampanja bila u velikoj mjeri određena protivljenjem islamistima i obećanjem da neće vladati u koaliciji s Enahdom, završila je na petom mjestu.

Ishod izbora u Tunisu, označava potencijalno važan pomak u regiji u kojoj je na izborima, kada su oni održavani, postajala tendencija da se tvrde islamističke skupine suprotstave sekularnim strankama koje su bile jednako nepopustljive prema politici svojih suparnika. Politički uspjeh islamista bio je dočekan s nasiljem i krvoprolićem u Alžiru 1991., a nakon pobjede Hamasa 2006. na palestinskim izborima, uslijedili su unutarpalestinski sukobi i međunarodni bojkot, ocjenjuju međunarodni mediji u izvješćima iz Tunisa.

U Tunisu postoji duga, od države poticana, tradicija svjetovnog društva, pa su mnogi građani duboko sumnjičavi prema javno proklamiranoj toleranciji i umjerenosti Enahde.

26.10.2011. 07:45:55
Novi komentar
nužno
nužno