« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 11 mjeseci
ONI MALO RONILI

Stranci 'brali' periske u Umagu

Talijani došli na odmor, a završili u zatvoru

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Srećko Niketić, CROPIX)
Više o

strani turisti

,

ilegalno vađenje školjki

,

periske

Djelatnici istarske policije zatekli su dvojicu stranih državljana u izlovu plemenite morske školjke, u obliku lepeze, periske (Pinna nobilis) te su protiv njih podnesene kaznene i prekršajne prijave.

Po riječima glasnogovornice PU istarske Nataše Rogić u lovu toga školjkaša zatečeni su 19-godišnji austrijski državljanin i 54-godišnji talijanski državljanin iz Verone. Utvrđeno je da je austrijski državljanin 11. kolovoza u turističkom naselju "Kanegra" u Umagu protuzakonito izlovio 21,5 komada periski (lostura), a talijanski državljanin 17. srpnja u uvali Marić kraj Vodnjana tri komada.

Talijanski državljanin u svom automobilu imao je i promotivne letke na talijanskom jeziku o zaštićenim biljnim i životinjskim vrstama, gdje je između ostalog navedena i periska (Pinna nobilis) kao zaštićena vrsta.

Protiv obojice bit će podnesene kaznene prijave zbog protuzakonita ribolova te optužni prijedlozi zbog prekršaja, po Zakonu o morskom ribarstvu i Zakonu o zaštiti prirode.

Znanstvenica splitskog Instituta za oceanografiju i ribarstvo Melita Peharda Ujević, stručnjak za školjkarstvo, potvrdila je kako je periska (Pinna nobilis) od 70-tih godina prošlog stoljeća u Hrvatskoj zakonom zaštićena vrsta te propisane kazne. Riječ je o jednoj od dviju vrsta tih školjkaša koji je endemski i najveći u Sredozemnom i Jadranskom moru. Živi više od 15 godina (dagnje 2-3 godine) pa mu treba relativno dugo da se obnovi, rekla je znanstvenica.

U hrvatskom priobalju zbog nezakonita lova danas ima puno manje periski, nego ih je bilo ranije, kad su se za bonaca mogle vidjeti na morskom dnu uvala. (HINA)

13.08.2008. 15:13:02
Novi komentar
nužno
nužno