« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 2 mjeseca
NAKON 26 DANA

Štrajkaši iz Večernjeg vratili se na posao

Zaposlenici Večernjeg lista koji su štrajkali 26 dana vratili su se danas na posao iako s Upravom nisu dogovorili Kolektivni ugovor

Fotografija vijesti
Više o

štrajk

,

novinari

,

Večernji list

"Iz taktičkih razloga prekinut ćemo štrajk, ali ne odustajemo od svojih opravdanih zahtjeva. Previše nam je stalo do Večernjeg lista da bismo dopustili da novina i dalje trpi i srozava se u kvaliteti. Uprave, vlasnici i glavni urednici mijenjaju, se a mi ostajemo, pa smo više nego itko zainteresirani za budućnost Večernjeg lista", kaže se u priopćenju sindikata tog lista.

Ističu kako je štrajk ukazao na nedjelotvornost inspekcijskih i drugih službi, zapravo na nefunkcioniranje pravne države. "Otkrio je spregu dijela vlasti i medijskih (i drugih) tajkuna na štetu novinara, slobode medija i interesa javnosti da dozna pravu istinu. Tu prije svega mislimo na neriješen pravni status honorarnih suradnika koji su sasvim nezaštićeni, a u štrajku Večernjeg objektivno su funkcionirali kao brojna vojska štrajkolomaca", kaže se u priopćenju.

"Prozivamo Vladu zbog toga što se u hrvatskim medijima ne primjenjuje Zakon o radu, kao osnovni zakon koji određuje radno-pravne odnose u tvrtkama", kažu sindikalci. Napominju da su ukazali na dvostruke standarde vlasnika Večernjeg lista, austrijske Styrije koja, ističu, sa svojim zaposlenicima u Austriji njeguje socijalni dijalog i poštuje kolektivne ugovore, dok je prema njima "nastupila grubo, ultimativno, ne poštujući tradiciju postojanja Kolektivnog ugovora u Večernjem listu".

"Sad je valjda i našoj Upravi koja je došla iz '24 sata' i nije imala iskustva sa sindikalnim organiziranjem i kolektivnim pregovaranjem jasno kolika je važnost Kolektivnog ugovora te da pregovori o njemu nisu samo stvar dobre volje nego i zakonska obveza", ističu sindikalci.

"Gradeći pravu medijsku blokadu oko štrajka u Večernjem listu, medijski su izdavači pokazali koliko su moćni, isprepleteni s vlašću i solidarni jedni s drugima. Njima se stoga uspješno mogu suprotstaviti samo organizirani novinari. Pregovori o granskom kolektivnom ugovoru prilika su da se ujedinimo i solidariziramo, jer samo takvi možemo učiniti nešto na obrani novinarskih prava i slobode medija. A bez istinske slobode da u traženju istine idemo do kraja, ne dopuštajući nikome, pa ni hrvatskim oligarsima, da budu nedodirljivi, nema ni istinske borbe protiv korupcije ni daljnje demokratizacije hrvatskog društva", stoji u priopćenju koje je potpisao predsejdnik Sindikata Večernjeg lista Anton Filić.

18.04.2011. 12:20:19
Novi komentar
nužno
nužno