« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 2 mjeseca
ŠIRI SE

Stotine novooboljelih od svinjske gripe u New Yorku

Obama zatražio milijardu i pol dolara za borbu s epidemijom, očekuju se smrtni slučajevi.

(Getty Images)
Više o

SAD

,

New York

,

Meksiko

,

svinjska gripa

,

H1N1

,

svinjska gripa u New Yorku

,

širenje zaraze

,

epidemija

Stanje sa svinjskom gripom u SAD-u u utorak se pogoršalo, nakon što su vlasti objavile da su se razbolile stotine učenika u školi u New Yorku, a savezna epidemiološka služba je upozorila da očekuje širenje bolesti, uključujući i smrtne slučajeve.

Kuba je u utorak obustavila letove za Meksiko, kao prva zemlja koja je zabranila putovanja u epicentar epidemije, javljaju američke TV postaje.

Gradonačelnik Mexico Citya u utorak je proširio zabranu javnih okupljanja, zatvarajući teretane i bazene, te naloživši restoranima da se ograniče samo na 'take out' uslugu.

Potvrđeni slučajevi gripe izviješteni su prvi puta iz Novog Zelanda i Izraela, nakon SAD-a, Kanade, Velike Britanije i Španjolske.

Meksičke vlasti izvijestile su da je svinjska gripa do sada ubila više od 150 ljudi, a američki Centar za nadzor i prevenciju bolesti (CDC), potvrdio je 64 slučaja u pet saveznih država, najviše, 45, u New Yorku.

"Očekujem da ćemo vidjeti smrtne slučajeve od ove zaraze", rekao je Richard Besser, direktor CDC-a na brifingu za novinare.

Američki predsjednik Barack Obama zatražio je od Kongresa 1.5 milijardi dolara, za hitno finaciranje nacionalne borbe s epidemijom.

U New Yorku postoje znakovi da se virus proširio dalje od srednje škole St. Francis Preparatory, gdje je zabilježeno 45 oboljelih. Zaraza je izbila prošloga tjedna nakon povratka skupine učenika s proljetnog odmora u meksičkom Cancunu.

U školi, koja je s 2.700 učenika najveća Rimokatolička škola u SAD-u, "više stotina učenika se razboljelo sa simptomima koji su najvjerojatnije svinjska gripa", rekao je newyorški povjerenik za zdravstvo Thomas Frieden. Ti novi slučajevi još nisu potvrđeni.

Dvanaest profesora iz iste škole, također je javilo da ima iste simptome, rekao je direktor fra. Leonard Conway.

Obližnja javna škola za djecu s posebnim potrebama u utorak je također zatvorena, nakon što je više od 80 učenika javilo da je bolesno. (hina/metro-portal)

29.04.2009. 04:49:13
Novi komentar
nužno
nužno