« Zagreb
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
luksuzan život u zemlji znanja

Studentski smještaj poskupio 100%!

Prije nego što se slegla prašina oko fakultetskih školarina u Hrvatskoj, zagrebački Studentski centar diže cijenu smještaja u studentskom domu.

(Boris Kovačev / CROPIX )
Više o

Aleksa Bjeliš

,

studentski domovi

,

studentski dom

,

zagreb-info

,

studentska blokada

,

studentski standard

Nakon sjednice Rektorskog zbora u srpnju, rektor Sveučilišta u Zagrebu Aleksa Bjeliš upozorio je kako se njegovo sveučilište uslijed gubitaka našlo u teškoj financijskoj situaciji te najavio promjene koje bi trebale pomoći Sveučilištu da se podigne na noge. Spomenute se promjene, prema njegovim riječima, prije svega odnose na navodno nerealne cijene studentskog smještaja i hrane.

U objektima koji pružaju studentsku prehranu, studenti plaćaju 26,35%, dok preostalih 73,65% subvencionira Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa. Za smještaj u učeničkim i studentskim domovima MZOŠ izdvaja subvenciju u iznosu od 105 kuna mjesečno, a preostali dio cijene, koji učenici i studenti plaćaju sami, određuje studentski centar. Rektor Bjeliš uzroke gubitaka zagrebačkog sveučilišta vidi primarno u nesrazmjeru stvarnih i procijenjenih cijena studentskog smještaja i prehrane.

Dosad je prosječna cijena studentskog smještaja iznosila 105 kuna po krevetu, dodatnih 105 kn izdvajalo je Ministarstvo, a razliku do procijenjene cijene od 500 kuna po ležaju pokrivao je Studentski centar prihodima iz Student-servisa. Ove akademske godine studenti će izdvajati od 100 do 300 kuna mjesečno, ovisno o kategoriji doma za koju su se prijavili. Najjeftiniji je smještaj u domu Ivan Meštrović i osmom paviljonu Lašćine, dok je najskuplji u domovima Ante Starčević i Cvjetno naselje te petom i šestom paviljonu doma Stjepan Radić.

S obzirom na najave o poskupljenjima do 500 kuna po ležaju i rastu cijena studentske prehrane, ova se situacija može učiniti svjetlijom nego što jest. Ipak, treba se upitati koliki je to udarac na studentski džep i, prije svega, je li on opravdan. Dok u SC-u rado uspoređuju cijene u našim domovima s onim slovenskim, austrijskim i njemačkim, nitko ne spominje standard u tim domovima - opravdano, jer je neusporediv s ovdašnjim.

18.08.2009. 14:13:56
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    G_Gledic
    18.08.2009. 18:24
    Delikatna tema, ali činjenica je da će promjene najviše osjetiti socijalno ugroženi i ekonomski slabi studenti. Realno gledajući, njihove probleme vezano za smještaj bi trebalo riješiti prve. Moje subjektivno mišljenje je da se najviše buni upravo onaj kalibar ljudi čiji roditelji zarađuju značajnu svotu ili masno naplate 7 dana u apartmanu na moru a poslije im je teško izdvojiti 500kn za mjesec dana stanovanja u Zagrebu. Čast izuzetcima!
Novi komentar
nužno
nužno