« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 7 mjeseci
FINANCIAL TIMES

Stopa nezaposlenosti u Hrvatskoj dosegnula 12,5 posto

Turizam je spasio Hrvatsku od dublje recesije, budući da su turistička poduzeća profitirala od gospodarskih previranja u Grčkoj

Fotografija vijesti
Više o

recesija

,

gospodarstvo

,

nezaposlenost

Hrvatsku smatraju najrazvijenijim tranzicijskim gospodarstvom ali oporavak gospodarstva pritišću problemi s obzirom na režim fiksnih valutnih tečajeva i nisku izvoznu osnovicu, upozorava Christian Keller iz Barclays Capitala. Tako je gospodarstvo u prošloj godini zabilježilo pad aktivnosti za 5,8 posto da bi u trećem ovogodišnjem tromjesečju zabilježilo skroman rast u odnosu na isto razdoblje lani u visini 0,2 posto.

Taj je oporavak "ponajprije rezultat dobre turističke sezone", ističe glavni ekonomist Societe Generale-Splitska banka Zdeslav Šantić. Usporedba s balkanskim susjedama, koje nisu članice Europske unije, navodi na zaključak o kaskanju Hrvatske, ističe novinar FT-a Neil Macdonald. Europska središnja banka pozvala je hrvatske dužnosnike da se pozabave fiskalnim neravnotežama, podsjeća on.

Tako proračun za sljedeću godinu, usvojen 23. studenog, uključuje odredbu o fiskalnoj odgovornosti i predviđa smanjenje manjka na 4,3 posto BDP-a, uz procijenjene prihode u visini 107,4 milijarde kuna i potrebu zaduživanja za 23,3 milijarde kuna, uključujući 9,3 milijarde kuna za potrebe servisiranja duga, ističu dužnosnici ministarstva financija.

Međunarodni monetarni fond poručio je Zagrebu da usvoji "dalekosežne i izazovne reforme". Hrvatska vlada inače zazire od pozivanja u pomoć MMF-a radi stand-by aranžmana kakav je odobren Srbiji i Bosni i Hercgovini. "Smatra se da se Hrvatska izvukla i bez MMF-a", tumači glavni analitičar UniCredita za jugoistočnu Europu Goran Šaravanja.

Hrvatsku također pritišće težak teret duga, pri čemu vanjski dug, ponajprije u privatnom sektoru, iznosi oko 88 posto BDP-a, navode FT. Vlada se nada da će pristupom Europskoj uniji osigurati izvore financiranja i poduprijeti moral građana. No, nesigurna vladajuća koalicija na čelu s Jadrankom Kosor oklijeva s teškim reformama, piše list.

U Zagrebu i dalje nisu sigurni kako se riješiti državnih brodogradilišta, što je uvjet za zaključenje pregovora o pristupu EU. Sljedeće godine Hrvatsku čekaju parlamentarni izbori, a popularnost vlade bilježi strmoglavi pad baš kao i hrvatsko gospodarstvo, piše list dodajući da je stopa nezaposlenosti u ovoj je godini dosegnula 12,5 posto. (hina/metro-portal)


08.12.2010. 14:47:44
Novi komentar
nužno
nužno