« Život
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
MILIJUNI BAKTERIJA

Što sve stanuje u našim ustima?

U usnoj šupljini, na jeziku i zubima mjesto za život pronašlo je preko milijun različitih bakterija

(Shutterstock)
Više o

zaštita od bakterija

,

zubna higijena

,

usna šupljina

,

bakterije u ustima

U našim ustima sretno se nastanilo preko 22 milijuna bakterija. Iako zvuči puno, one ne predstavljaju problem dokle god se pridržavamo osnovnih higijenskih pravila.

Bakterije su dio usne flore i njihov je zadatak da se na vrijeme obračunaju s uzročnicima bolesti. Usput pomažu pri razgradnji bjelančevina čime podupiru probavu.

Međutim, u slučaju zanemarivanja usne i zubne higijene, bakterije se mogu promijeniti i uzrokovati upale zubnog mesa, neugodan zadah ili nešto opasnije bolesti želuca, prenosi njemačko izdanje magazina Men's Health.

Jezik

Najviše bakterija nalazi se na jeziku, točnije njih 11.680.000. Među njima je i Porphyromonas gingivalis, uzročnik srčanih bolesti jer u najgorem slučaju može prodrijeti sve do krvnih žila. Stoga, čišćenju jezika valja obratiti jednaku pozornost kao pranju zubiju.

Zubno meso

Zubno meso prikladno je za život 5.200.000 bakterija, između ostalog i za tzv. Prevotella intermedia. Radi se o bakteriji koja se često nalazi između zubiju i uzrokuje plak koji je odgovoran za dvije najproširenije oralne bolesti: karijes i bolesti desni. Pored četkice je zato važno koristiti tekućinu za zube te zubni konac.

Unutrašnjost obraza

Više od milijun bakterija mota se oko unutrašnjeg dijela obraza koje zapravo nikad ne peremo izravno. Jedna od njih je Actinobacillus actinomycetemcomitans koja preživljava u okruženju sa i bez kisika i širi raznorazne klice. Stomatolozi savjetuju dnevno ispiranje unutrašnjosti obraza s otopinom zubne paste ili već gotovom tekućinom za zube.

19.02.2010. 10:37:43
Novi komentar
nužno
nužno