« Život
objavljeno prije 9 godina i 9 mjeseci
PRIPAZITE

Što radite sa zamrznutom hranom?

Patogeni mikroorganizmi u hrani mogu uzrokovati više od 200 različitih bolesti, među kojima su teški oblici dijareje ili po život opasne infekcije poput meningitisa, naglašava se u povodu Svjetskog dana zdravlja

Sigurnost hrane tema je Svjetskog dana zdravlja
Sigurnost hrane tema je Svjetskog dana zdravlja (Screenshot YouTube)
Više o

mikroorganizmi

,

smrznuta hrana

,

Svjetskog dana zdravlja

,

sigurnost hrane

,

termička obrada hrane

,

#WorldHealthDay

SigurnostI hrane tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana zdravlja, 7. travnja, kojim Svjetska zdravstvena organizacija želi podići svijest o tom globalnom javnozdravstvenom pitanju svih sudionika u prehrambenom lancu - od uzgajivača, prerađivača i prodavača, do potrošača i državnih institucija u sustavu sigurnosti hrane.

Pod sloganom "Sigurnost hrane od proizvođača do potrošača" diljem svijeta istaknut će se važnost pristupa dovoljnim količinama zdravstveno sigurne i kvalitetne hrane, koja je osnova za održanje života i očuvanje dobrog zdravlja.

>> Koliko dugo hrana smije biti smrznuta? >>

Globalizacija u proizvodnji i plasmanu hrane otvorila je nove putove za njezinu kontaminaciju bakterijama, virusima, parazitima i kemikalijama. Sve je teže utvrditi ishodišta bolesti povezanih s namirnicama iz različitih zemalja, navodi Svjetska zdravstvena organizacija i poziva na koordiniranu prekograničnu suradnju radi sigurne opskrbe krajnjeg potrošača.

Onečišćenom hranom i vodom u organizam ulaze štetne bakterije, virusi, paraziti ili štetni kemijski spojevi, uzrokujući razne bolesti, obično infektivne ili toksične po svojoj prirodi.

Patogeni mikroorganizmi u hrani mogu uzrokovati više od 200 različitih bolesti, među kojima su teški oblici dijareje ili po život opasne infekcije poput meningitisa.

Zbog sprečavanja prijenosa mikroorganizama, koji su uzročnici raznih bolesti, a mogu se naći u tlu, vodi, životinjama i ljudima, vrlo je važno održavati čistoću ruku, hrane i pribora s kojim se rukuje pri obradi namirnica.

>> Rok trajanja namirnica u hladnjaku i zamrzivaču >>

Kuhanu hranu treba odvojiti od sirove jer sirova hrana, osobito meso, piletina i plodovi mora, može sadržavati mikroorganizme koji se za vrijeme termičke obrade mogu prenijeti na drugu hranu.

Hranu treba dobro termički obraditi, posebno mljeveno meso, perad i pečenje, a pokazalo se da obrada već pri 70 stupnjeva Celzijevih pridonosi njezinoj sigurnosti.

>> Smrznuto povrće bolje je od svježega >>

S obzirom da se mikroorganizmi mogu razmnožavati vrlo brzo, skuhanu ili pečenu hranu ne treba ostavljati duže od dva sata izvan hladnjaka, a preporučuje se i smrznutu hranu ne odmrzavati na sobnoj temperaturi.

Iz Hrvatske agencija za hranu preporučuju uporabu sigurne vode, jer voda i led mogu biti zagađeni opasnim mikroorganizmima i kemikalija, kao i odabir svježih i zdravih namirnica jer se toksične kemikalije mogu razviti u oštećenim i pljesnjivim namirnicama. 

07.04.2015. 13:24:00
Novi komentar
nužno
nužno