« Biznis
objavljeno prije 8 godina i 5 mjeseci
NADMUDRIVANJE

Što odgovoriti na 5 klasičnih trik pitanja na razgovoru za posao?

Pored običnih i očekivanih pitanja, poslodavac će vam postaviti i ona koja bi vas nepripremljene mogla potpuno izbaciti iz takta. Ne dopustite da se to dogodi!

Više o

posao

,

zaposlenje

,

razgovor za posao

,

otkaz

,

karijera

,

intervju za posao

Bez obzira na to jeste li tek izašli iz srednje škole/fakulteta ili mijenjate radno mjesto u potrazi za onime koje će vam omogućiti da ostvarite svoje profesionalne ciljeve, prije ili poslije doći ćete u situaciju da se suočite s razgovorom za posao. Poslodavci koriste intervju kako bi između nekolicine odabranih kandidata pronašli onoga tko će najbolje odgovarati ciljevima njihove tvrtke. Ipak, pored onih običnih i očekivanih pitanja, poslodavac će vam postaviti i ona koja bi vas nepripremljene mogla potpuno izbaciti iz takta. Donosimo vam nekoliko savjeta kako da se pripremite i spremno odgovorite na njih.

1. Zašto bismo vas trebali zaposliti?

U redu, ovo pitanje poprilično je standardno, ali bez obzira na to ulazi u domenu onih koja vas mogu zbuniti i uništiti vaš cijeli dojam. S druge strane, ovo je jedno od pitanja gdje možete dati vašoj kreativnosti na volju i doista učiniti sve da se „prodate" poslodavcu.

 

Štoviše, ukoliko se poslodavac dvoumi između vas i još jednog kandidata, kvalitetan odgovor na ovo pitanje može biti jezičac na vagi u vašu korist.

U nekoliko rečenica objasnite svoje radno iskustvo, ali izbjegavajte puko nabrajanje onoga što ste radili, već inzistirajte na objašnjavanju toga što su bili vaši zadaci te kako ste svojim radom doprinijeli da se oni efikasnije izvršavaju.

Isto tako, izbjegavajte ovdje lažno laskanje i divljenje vašem potencijalnom poslodavcu, jer će to proizvesti isključivo negativan efekt. „Još sam kao mali želio raditi u vašoj tvrtki XY" je grozan razlog.

„Smatram da moje dosadašnje radno iskustvo idealno korespondira s potrebama vaše tvrtke" je već puno bolji odgovor, posebice ako ga potkrijepite i nekim dokazima. Budite snalažljivi i maštoviti.

2. Gdje se vidite za pet godina?

Ovo se pitanje najčešće navodi kao primjer onoga gdje ne postoji „točan" odgovor. Poput Huga u popularnoj igrici, koji god broj da izaberete, sigurno ćete pogriješiti. Ipak, tomu baš i nije tako. Bez obzira na to što ne postoji točan odgovor, postoje oni bolji i lošiji. Cilj poslodavca jest dobiti dojam o vašim ambicijama, ali i vjernosti kompaniji u kojoj radite.

Najgore što možete odgovoriti jest da ne znate ili da ne možete predvidjeti tako nešto.

Najbolji odgovor jest onaj koji će vašem potencijalnom poslodavcu pokazati da imate čvrsti profesionalni plan kojeg namjeravate u potpunosti realizirati unutar kompanije za koju se prijavljujete. Naravno, i ovo morate potkrijepiti argumentima, stoga je iznimno važno da detaljno istražite tvrtku u koju se prijavljujete.

3. Kako biste reagirali da vam kažem kako su vaši odgovori do sada bili katastrofalni?

Morate se oduprijeti porivu da krenete zamuckivati, nervozno pucketati prstima ili brisati kapljice hladnog znoja s čela.

 

Vjerujte nam na riječ, da je intervju doista toliko loš, poslodavac se ne bi uopće trudio postavljati vam ovakvo pitanje, već biste dobili kiseli smješak i „Javit ćemo vam se".

Ovakva se pitanja postavljaju na razgovorima za posao isključivo zato da poslodavac dobije dojam kako se nosite sa stresom te da vidi jeste li sposobni brzo razmišljati pod pritiskom.

Vaš odgovor treba biti iznimno diplomatski, blago (ali doista blago) šaljiv te isključivo u kondicionalu (Kad bi bila takva situacija...). Mnogo važnije od samog odgovora ovdje jest da ostanete cool i mirni.

4. Da morate, kako biste me ocijenili kao voditelja razgovora?

Zapamtite, ovo je čisto trik pitanje i nitko ne očekuje od vas da date detaljnu i objektivnu procjenu kvaliteta osobe koja vodi razgovor.

Najgore što možete napraviti jest krenuti hvaliti voditelja razgovora i čestitati mu na vrhunski sročenim pitanjima. Nemojte pokušavati odgovoriti kritično, ma koliko vaše primjedbe možda bile točne. Ovo je pitanje test kojim se pokušava vidjeti kako kandidat za posao razmišlja pod stresom te koliko je spreman biti timski igrač.

Odgovorite mirno, staloženo i diplomatski, u svega nekoliko rečenica, ne ulazeći u objašnjavanje bilo kakvih detalja.

5. Koja je vaša najveća mana?

Još jedno od onih pitanja koja vrve skrivenom psihologijom. Ipak, ne brinite, i na ovo se pitanje može kvalitetno odgovoriti, unatoč tomu što ne postoji „točan" odgovor.

Nipošto nemojte odgovoriti da nemate mana, ma kako samouvjereno pokušali zvučati. Osim što to jednostavno nije točno, upornim inzistiranjem da ih nemate ili da ih se ne možete sjetiti (sic!) naljutit ćete osobu koja vodi razgovor. Ukoliko je pitanje bilo o vašim manama u općenitom smislu, recite da je to nešto što nije povezano s vašom karijerom, poput borbe s viškom kilograma.

Ako se pitanje odnosilo isključivo na vašu profesionalnu manu, pokušajte s tzv. „sendvič" pristupom, gdje ćete reći nešto pozitivno, pa negativnu stvar i na kraju opet završiti pozitivnom. Primjerice, „Unatoč tomu što obožavam puno raditi i rad me ispunjava, ponekad ulazim u nesporazum s kolegama koji me ne mogu uvijek pratiti. Ipak, uvijek se potrudim da ih detaljno uputim u svoje ideje, kako bi i oni mogli sudjelovati u ostvarenju mojeg projekta".

25.10.2011. 15:15:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
 1. avatar
  CK-KPJ
  27.10.2011. 19:25
  Vrhunska suplja onih koji samo umiju da prevedu postojece materijale sa zapadnih portala. Ne vodeci pri tome racuna da nemaju nikakvu uporabnu vrijednost u nasim okolonostima. Ovo je Balkan, nije zapad ni Kanada ni USA. Kodeks ponasanja koji mi imamo je usuprotnosti totalnoj sa kodeksima na zapadu koji je kao sto svi znamo u kapitalistickoj fazi drustvenog razvoja dok smo mi jos u feudalnoj.
 2. avatar
  ppc8
  30.10.2011. 01:16
  Nema potrebe za ovakvom kritikom Balkana bez očite iskustvene podloge. Za neka radna mjesta, na kojima su ove psihološke karakteristike od iole važnog značaja, itekako se koriste ova pitanja, ako ne u ovoj verziji, u sličnoj. Imala sam čast odgovarati na njih u više od par navrata.
 3. avatar
  Damir
  01.11.2011. 01:26
  Ti nemaš potrebe, ali on očito ima. Vjerovatno baš zbog toga što nikad nije bio u prilici konkurirati za takvo radno mjesto.
 4. avatar
  jura
  07.12.2014. 21:24
  Balkan?? Balkan je planina u Rumunjskoj!! Na čemu ste vi?? Hrvatska ne pripada nikakvom balkanu!!
 5. avatar
  Mile
  26.03.2015. 22:56
  Jura, za tvoju informaciju planina Balkan je Bugarskoj! A, Karpati su u... tamo gde se po tebi nalazi planina Balkan!
 6. avatar
  Gordan
  21.05.2015. 10:49
  CK-KPJ ima pravo, ovo je intervju za zapadne, razvijene zemlje. Ima i kod nas takvih pitanja, ali većinom kod poslova sa VSS strukom, poput nekih jačih, ozbiljnijih firmi. Većina poslova koja zahtjevaju SSS ili niže struke, ta pitanja u većini slučajeva neće ih ni biti.
 7. avatar
  Gordan
  21.05.2015. 11:00
  I još nešto, mi smo zemlja u razvoja, uništena ratom i barbarski opljačkana od strane korumpiranih političara i svakojakih tajkuna, uhljeba, itd, itd...
  Ova banana država otežava mnogim poduzetnicima razvoj njihovih firmi, pa zato i mnogi pribjegavaju feudalnim načinom zapošljavanja, rada bez plaće, rad na minimalcu za puno prekovr. sati.
  Toga u razvijenim zemljama, poput Austrije, Njemačke, Švedske, Irske, Kanade, USA...gotovo da i nema, kod nas je to pravilo.
Novi komentar
nužno
nužno