« Spektakli
objavljeno prije 9 godina i 1 mjesec
TRASH

Što nas očekuje na ovogodišnjem Eurosongu

Glazba teško da može biti razlog, ako se ima u vidu da osim pobjedničke, sve ostale pesme natjecanja, veoma brzo padaju u zaborav

Klapa s mora?! WTF?! :)
Klapa s mora?! WTF?! :) (Arhiva)
Više o

Eurosong

,

Hrvatska

,

natjecanje

Što je to što Europljane, privlači da svake godine gledaju, ono što većina njih naziva "eurovizijskim cirkusom", teško je objasniti. Glazba teško da može biti razlog, ako se ima u vidu da osim pobjedničke, sve ostale pesme natjecanja, veoma brzo padaju u zaborav. I upravo bi to mogao biti razlog, što i sami organizatori, prije svega Europska radiodifuzna unija (EBU) natjecanje za Pjesmu Eurovizije, više ne nazivaju glazbenim festivalom, već "TV programom za cijelu obitelj".

Nešto lošija glazbena ponuda?

Međutim, ipak je ironično što se Eurosong ove godine odigrava u Švedskoj, zemlji kultnog pop sastava ABBA, a da je pri tome kvaliteta pjesama na najnižoj razini u posljednjih desetak godina. Doduše, to nije jedini ugao eurovizijske priče, koji je još početkom godine, iznenadio zaljubljenike u najpopularniji europski TV show. Financijsku krizu osjetila je i najskuplja televizijska produkcija.

Broj zemalja sudionika smanjio se na 39, iako u Europskoj radiodifuznoj uniji kažu da razloga za paniku nema. Usprkos odluci, prije svega Turske, a uz nju i Bosne i Hercegovine (Portugal i Slovačka također), da se povuku zbog nedostatka sredstava, natjecateljskih pjesama navodno ima onoliko koliko i 2010, a to nije nešto što bi gledatelje trebalo zabrinjavati, poručuju iz EBU.Klapa s mora, zastupa ove godine Hrvatsku

Eurovizija u Malmöu po drugi put

Peta pobjeda Švedske, dovela je Euroviziju u Malmö, i to po drugi put. Prethodna je održana 1992. godine, kada je po posljednji put, državu s imenom Jugoslavija, predstavljala Ekstra Nena iz Srbije.

Posljednjih godina primjetan je i trend, koji potvrđuje da je manje novca na raspolaganju organizatorima eurovizijskog natjecanja. Domaćini, a to su obično nacionalni javni servisi, sve češće pribjegavaju organiziranju Eurovizije u manjim gradovima.

Malmö je četvrti po veličini grad u Švedskoj. Službeno objašnjenje odluke da se natjecanje dogodi ovdje je - daleko pristupačnija infrastruktura nego negdje drugdje. Navodno je gostima sve na dohvat ruke. Međutim, ove godine je razlog izgleda nešto sasvim drugo. Naime, Malmö se suočava sa sve većom delikvencijom među mladim migrantima, pa bi Eurovizija trebala popraviti imidž grada sa 400.000 stanovnika.

Što nas očekuje ove godine?

Ako je suditi prema onome što se moglo vidjeti na prvim probama i popisu gostiju koji bi Eurosong trebali učiniti glamuroznijim, Europljane i ove godine očekuje dosta dobre zabave. 58. Eurovizijsko natjecanje otvorit će pjesma koju su specijalno za ovu priliku, snimili Bjorn Uvaneus i Beni Anderson, dakle muški dio sastava ABBA, zajedno s trenutno veoma popularnim švedskim producentom elektronske muzike Aviccijem.

Kroz dvije polufinalne i jedno finalno večer, vodit će nas samo jedan voditelj. Istodobno, puls sudionika u tzv. Zelenoj sobi (Green room) tijekom glasanja proveravat će Erik Sade (trećeplasirani eurovizijski sudionik iz 2011). A u revijalnim segmentima, koji se obično koriste za "prebrojavanja glasova" nastupit će Karola (švedska pobjednica iz 1991) i Agnes Karlson (velika pop zvijezda, čiji su se hitovi posljednjih godina mogli čuti u većini europskih zemalja).

Moje 3, Klapa s mora, Who See..

Kompozicije s kojima se izvođači s prostora bivše Jugoslavije ove godine natječu, prilično su raznovrsne. Srbija se odlučila za finalistkinje veoma gledanog TV natjecanja "Prvi glas Srbije". Moje 3 (Mirna, Nevena, Sara) pjevaju "Ljubav je svuda". Nadaju se ulasku u finale, jer je u srpskom timu ponovo Saša Milošević, autor teksta pobjedničke pesme "Molitva" iz 2007. Stoga i ne iznenađuje što se na konferenciji za novinare u Malmöu pojavila i Marija Šerifović.

Hrvatsku predstavlja Klapa s mora, čija će pesma "Mižerija" sasvim izvjesno privući pažnju starijih gledatelja. Bez specijalnih efekata i pirotehnike, ali zato u uniformama hrvatskih vitezova. Makedonci po svemu sudeći Europi žele skrenuti pažnju na probleme Roma. Najčuvenija romska diva, kraljica tradicionalne romske muzike Esma Redžepova, pjevat će na romskom i to sa daleko mlađim kolegom Lozanom "Pred da se razdeni".

Najveće iznenađenje ove godine mogla bi biti Crna Gora. Momci iz hip-hop sastava Who See, prošlogodišnji dobitnici MTV Adria nagrade, zajedno s izuzetno talentiranom Ninom Žižić izvode dub step kompoziciju "Igranka". Nastup režira Zonjo Marković, a priča je "svemirska". Crna Gora gora bi naime rado organizirala prvi tulum na crvenoj planeti - Marsu. I ako je suditi prema procjenama kladionica, taj koncept bi ih konačno, nakon godina, mogao uvesti u finale.

Favorit za pobjedu, Emeli iz Danske

Glavni favorit, barem u ovom trenutku je Danska, mada i dalje nikom nije jasno zašto. Emmelie de Forest, (20) bosonoga u sasvim običnoj bijeloj haljini pjeva "Teardrops", pjesmu s elementima škotskog folka, koji iz nekog razloga gotovo uvijek probudi veliki interese poklonika eurovizijskih natjecanja.

Tko će na kraju osvojiti ručno izrađeni stakleni trofej u obliku mikrofona, odnosno pobjedu na 58. Eurosongu, saznat ćemo 18. svibnja. Ali osim toga, očekuju nas dva polufinala, u utorak i četvrtak 14. i 16.5. s početkom u 21 sati po srednjeeuropskom vremenu.

Piše: Jakov Leon / DW
13.05.2013. 16:55:22
Novi komentar
nužno
nužno