« Život
objavljeno prije 2 godine i 10 mjeseci
EHHH...

Što je dobro donijela pandemija?

Pandemija je donijela i pozitivne promjene u odnosima roditelja i djece jer se više od polovice roditelja više družilo i igralo s djecom nego prije

Ipak ima nešto dobro u svemu...
Ipak ima nešto dobro u svemu... (Arhiva)
Više o

pandemija

,

život

Pandemija je mnogima došla glave, što doslovno, što u prenesenom značenju - čak 40 posto građana osjeća se psihički iscrpljeno od pandemije, gotovo 50 posto ima problema sa spavanjem, a petina ih se barem povremeno uspavljuje lijekovima, pokazuju prvi rezultati drugog vala velikog istraživanja "Kako smo? Život u Hrvatskoj u doba korone".

Istraživanje, koje je provelo 13 psihologinja s Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu i Zdravstvenog veleučilišta Zagreb, pokazalo je i da je tri četvrtine studenata zabrinuto zbog pogoršanja psihičkog zdravlja prouzročenog stresom te tjelesnog zbog dugotrajnog gledanja u ekran i sjedenja, dok svaki peti dječak i svaka treća djevojčica školske dobi ističu teškoće kad je riječ o psihičkom zdravlju.  

 Istraživanje, u kojem je sudjelovalo 2635 građana od 18 do 94 godine te više od 1400 učenika od 1. razreda osnovne do 4. razreda srednje škole, provedeno krajem 2020., potvrđuje nepovoljan utjecaj kroničnog stresa na građane.

>> 20 najvećih pandemija u povijesti >>

 Dok se očuvanim psihičkim zdravljem može pohvaliti 38 posto građana, dvije trećine ispitanika pokazale su izražene razine depresivnosti i/ili anksioznosti i/ili stresa, od blagih i umjerenih do težih. Oko 25 posto ih osjeća jaku ili izrazito jaku depresivnost, anksioznost i stres.

Psihičko je zdravlje više narušeno kod žena, mlađih, samaca, kod onih koji nemaju djece te onih koji teže podmiruju financijske obveze. Više od trećine građana osjeća se istrošeno zbog nošenja s pandemijom, a simptome "sagorijevanja" češće su doživljavale žene, mlađi, samci i rizične skupine te osobito učenici, studenti i nezaposleni. Svaka treća osoba manje je zadovoljna seksualnim odnosima i smatra ih lošijima nego na početku pandemije.

>> Anksioznost pojačava - pandemija >>

 "Nakon korone cijelo društvo i zdravstvena skrb trebaju biti posvećeni mentalnom zdravlju djece, mladih i svih građana jer će nakon pandemije psihološke posljedice biti dugotrajnije i ne smijemo zanemariti brigu za građane s post- COVID sindromom. Djecu i mlade osobito treba podržati jer mnogi od njih dobro odrađuju sve obveze, a pate u tišini", 

16.06.2021. 15:01:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    16.06.2021. 17:19
    bar u se ljudi vise zblizili nije bilo ne strk i zbrke i zurbe počeli smo cjeniti male stvari i zdravlje najvise
Novi komentar
nužno
nužno