objavljeno 06.08.2022. 09:01:00
SAVJETI

Što je autogeni trening i zašto nam pomaže?

Autogeni trening su zapravo vježbe pomoći kad ste anksiozni i nemirni - vrlo brzo že vas smiriti ako znate kako

Autogeni trening je zapravo odličan za vas
Autogeni trening je zapravo odličan za vas (Arhiva)

Što je autogeni trening?

Autogeni trening je postupak relaksacije u kojem se trebamo usredotočiti pozornost na tijelo i tjelesne senzacije.

Fokusiranjem se postiže stanje opuštenosti tijela i uma te se na taj način povoljno djeluje na mentalno i fizičko zdravlje. Ciljevi autogenog treninga su smanjivanje i otklanjanje tjeskobe, samoozdravljenje te mentalni rast.

Mehanizam autogenog treninga počiva na fiziološkim mehanizmima koji nastaju kada tijelo doživljava stres. Prilikom osjećanja stresa naše tijelo i um doživljavaju da su u opasnosti te počinju pripremati tijelo za borbu ili bijeg.

Uzrok tomu je i poticanje lučenja hormona kortizola i adrenalina koji stvaraju tu „spremnost" tijela. Mi to na van osjećamo kao simptome stresa: tremor, pojačano znojenje, poboljšanju koncentraciju, usporavanje rada crijeva, ubrzano disanje i ubrzano lupanje srca.

Naše tijelo stvara gotovo jednaku reakciju na stresan događaj poput situacije na poslu ili situaciju realne opasnosti poput blizine prometne nesreće.

Da bi smirili taj stres i reakciju tijela, dobar način je upravo autogeni trening koji služi za smirivanje parasimpatikusa (dijela vegetativnog živčanog sustava). Parasimpatikus je zaslužan za posljedice stresa, a ovim treningom ga relaksiramo.

Sve u svemu - isprobajte, odlično je za vas!

06.08.2022. 09:01:00
http://m.metro-portal.hr/sto-je-autogeni-trening-i-zasto-nam-pomaze/138790/