« Hi-tech
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci
INTERNET IDENTITET

Što Google zna o nama?

Znate li kako Google koristi vaše podatke, s kime ih dijeli, na koji način ih štiti i kada ih briše?

Google
Google (Getty Images)
Više o

Google

,

internet

,

cyber sigurnost

,

sigurnost računala

,

zaštita privatnosti

,

Google korisnički podaci

,

privatnost na facebooku

,

naplata zagušenja

Borci za prava privatnosti na internetu uzbunu nisu digli bez razloga - ljudi su se olako odrekli svojih prava, a poduzeća iskorištavaju činjenicu da korisnici gotovo podrazumijevaju da ih se prati na svakom koraku, odnosno kliku.

U fokusu javnosti su prije svega Google i Facebook, stranice na kojima većina korisnika započinje i završava svoje dnevne aktivnosti na internetu. I dok se proteklih mjeseci na meti kritičara nalazi Mark Zuckerberg, o Googleu se sve manje priča iako niti jedan klik koji je vezan uz njegove usluge ne prolazi nezamijećeno.

>>7 stvari koje ne bismo trebali raditi na Facebooku

Ako koristite tražilicu, Google točno zna što ste tražili i kakve preferencije imate te prema tome raspoređuje oglase koji najbolje odgovaraju svakom pojedinom korisniku. Ako surfate Chromeom, Google je upoznat sa svime što upisujete u adresnu traku, a ukoliko koristite Gmail, YouTube, Calendar, Books ili Picasu, Google o vama zna više od kolega s posla ili prijatelja iz škole.

internet sigurnostNaravno, svaki pojedini korisnik može samostalno odlučiti koje će usluge koristiti a koje ne, međutim problem je u velikoj ne-transparentnosti samog Googlea. Malo tko sa sigurnošću može reći koje podatke Google pohranjuje, kako ih koristi, s kime ih dijeli, na koji način ih štiti i nakon koliko dana/tjedana/godina se određene informacije brišu (IP adrese se navodno brišu nakon devet mjeseci, ali samo nekoliko posljednjih znamenki, a kolačići koje je Google instalirao na svakom računalu bit će obrisani tek 2038.).

>>5 zanimljivih činjenica o Googleu koje je dobro znati

Google se financira oglasima, a njihova učinkovitost raste ako su prilagođeni interesima korisnika. Google se stoga nalazi u svojevrsnom sukobu interesa jer s jedne strane želi prikupljati i s oglašivačima dijeliti podatke o korisnicima, dok s druge mora (ili bi trebao) štititi njihova prava na privatnost.

Najmanje podataka Google može prikupiti o osobama koje nemaju otvoren račun, tj. one koje nisu prijavljene. Iako se surfanjem ostavljaju tzv. kolačići i IP adrese, Google o takvim korisnicima zna znatno manje u usporedbi s onima koji surfaju pod punim imenom i prezimenom i čiji se podaci povezuju s korištenjem Gmaila i drugih usluga.

13.07.2010. 18:22:00
Novi komentar
nužno
nužno