« Hi-tech
objavljeno prije 10 godina i 7 mjeseci
NITKO NIJE SAVRŠEN

Što drugi zaista misle o vama?

Failin.gs novi je društveni servis pomoću kojega možete vidjeti sami sebe kroz oči vaših najbližih

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (www.failin.gs/printscreen)
Više o

osobnost

,

kritika

,

failin.gs

,

mišljenje

,

komentar

,

karakter

,

mane

Naravno da ste uvijek htjeli znati što drugi misle o vama, a uskoro ćete to moći otkriti na vrlo jednostavan način. Iako je trenutno u beta fazi, Failin.gs internetsko je sredstvo preko kojega korisnici mogu prikupiti anonimne podatke o tome kako ih vide osobe koje poznaju. Dakle, prijatelji vas hvale ili ocrnjuju, ali se ne potpisuju. Uskoro će početi s radom punom parom, a tada će registrirani članovi moći napraviti vlastiti profil, pozvati prijatelje da ih komentiraju.

„Nitko nije savršen", stoji na stranici. „Svi mi imamo svoje nesavršenosti i mane u osobnosti. Pomislite samo na sve osobe koje poznajete. Sigurni smo da odmah možete odrediti što bi one na sebi trebale popraviti. Kladimo se da vaši prijatelji znaju ponešto o tome što vi sami o sebi ne znate."

Osnivači servisa su bliski prijatelji koji imaju solidno znanje iz programiranja a svoj projekt nazivaju „društvenim eksperimentom brutalne iskrenosti".

Stephen Celis i Danny Peck, prvi iz Chicaga drugi iz Ashevilea, kažu da najpopularniji internetski servisi koriste egoizam korisnika i njime povećavaju popularnost. Ovaj je dvojac odlučio okrenuti stvar naopačke. Dečki tvrde da se nikad nisu bojali reći jedan drugom što misle, iz čega je i nastala ideja za osnivanjem ovakvog servisa.

Dakle, korisnici se registriraju, zatim mogu poslati poveznice svim prijateljima i članovima obitelji koji šalju svoje odgovore i kritike - anonimno, naravno. Kako bi odvratili takozvane „internetske trolove" (autori koji nisu zainteresirani za temu diskusije, svojim prilozima samo ometaju i provociraju ostale korisnike, nastoje diskreditirati otale sudionike, vrijeđati ih i usmjeriti na nevezanu tematiku) od pretvaranja servisa u mjesto izražavanja mržnje, osnivači tvrde da će kritičari i komentatori morati odgovoriti na pitanja na koja mogu dati odgovor samo osobe koje uistinu poznaju korisnika koji se komentira. Svi će profili biti označeni samo imenom korisnika pa Peck kaže da će osobe koje žele nekoga komentirati morati ukucati prezime osobe koje poznaju.

Osim toga, korisnici će moći prijaviti maltretiranje kao i na Facebooku i ostalim servisima. Iako ovaj servis započinje kao individualni alat za analizu tuđeg mišljenja, moguće je da se razvije i u svrhu korporativnog grupnog komentiranja, što bi bilo sjajno za velike tvrtke i odnos šefova i podređenih. Ipak, ima i onih koji vide ozbiljne manjkavosti u Failin.gs-u. Na primjer, psiholog Frederik Morgeson sa Sveučilišta Michigan smatra da je upravo anonimnost najveći nedostatak. Recimo da osoba zatraži od prijatelja da ga ocijene i iskritiziraju. Ta osoba neće biti u mogućnosti da poveže komentare s komentatorima iako zna da je svaki komentar došao iz povjerljivog i istinitog izvora. Isto tako, moguće je primiti komentar osobe koju niste vidjeli tri godine i od one koju ste vidjeli prije tri dana i ne znati tko je što rekao - u ovom slučaju to igra veliku ulogu jer nećete biti u mogućnosti vrednovati komentar.

02.02.2010. 20:28:08
Novi komentar
nužno
nužno