« Svijet
objavljeno prije 2 godine
IZBORI

Što ako Macron doživi poraz na nacionalnom terenu?

U Francuskoj je danas prvi krug predsjedničkih izbora. Održavaju se u složenom trenutku - u smiraj pandemije, jeku rata u Ukrajini, ali i u vremenu poskupljenja i pada standarda, koji pogađaju i Francuze

Le Pen zapravo ima šansu...
Le Pen zapravo ima šansu... (Arhiva)
Više o

izbori

,

Francuska

,

Marine Le Pen

,

Emmanuel Macron

Sadašnji predsjednik Emmanuel Macron nada se drugom mandatu. Njegovim najvećim rivalom smatra se kandidatkinja krajnje desnice Marine Le Pen.

Lijevi populist Jean-Luc Melenchon također se nada da će ući u drugi krug izbora 24. travnja.

Francuska izborna kampanja bila je zasjenjena ratom u Ukrajini. Gotovo nijedna poruka u kampanji nije odjeknula među glasačima, a mnogi su kandidati percipirani kao slabi, što povećava strah od slabog odaziva birača.

Prema nedavnim istraživanjima do 30 posto građana moglo bi ostati podalje od birališta.

Francuski predsjednik ima dalekosežne ovlasti i obnaša dužnost pet godina. On je moćniji od premijera kojeg imenuje i ima odlučujući utjecaj na sudbinu zemlje.

Ishod izbora također je važan za Europu u cjelini.

Liberalni centrist Macron smatra se daleko lakšim i pouzdanijim partnerom od Le Pen ili Melenchona, s kojima je blisku suradnju teško zamisliti zbog njihovih ponekad radikalnih stavova.

Biračka mjesta u Francuskoj otvorena su do 19 sati, a ponegdje i do 20 sati. Zbog vremenske razlike na nekim se francuskim prekomorskim teritorijima, primjerice na Karibima, glasalo već u subotu.

10.04.2022. 16:01:00
Novi komentar
nužno
nužno