« Biznis
objavljeno prije 2 godine i 3 mjeseca
DIGITALIZACIJA

Stižu promjene za javne bilježnike

Ove godine javni bilježnici bi trebali rasteretiti gruntovnice jer će se prijedlozi za upise u zemljišne knjige i izdavanje izvadaka rješavati elektroničkim putem, a od ljeta bi se na daljinu trebala moći osnovati i tvrtka

Modernizacija javnog bilježništva
Modernizacija javnog bilježništva (Arhiva)
Više o

digitalizacija

,

javni bilježnik

Nastavak digitalizacije javnobilježničkih usluga neće se postizati putem komercijalnih platformi već u zasebnom IT sustavu, svojevrsnoj „sigurnoj virtualnoj sobi", otkrila je u razgovoru za Hinu predsjednica Hrvatske javnobilježničke komore Zvijezdana Rauš-Klier.

„U 2022. godini. javni bilježnici bi u potpunosti trebali rasteretiti službenike zemljišnoknjižnih odjela odnosno gruntovnicu, obzirom da će podnošenje prijedloga za upis u zemljišnu knjigu i izdavanje izvadaka iz zemljišnih knjiga obavljati isključivo elektroničkim putem.

Dugoročno i sustavno gledano, potpuna ažurnost i točnost zemljišne knjige kao što je na primjer slučaj u Njemačkoj, Francuskoj ili Italiji može se osigurati samo ako temelj za upis u zemljišne knjige bude isprava kojoj je provjeren sadržaj i potpisnici dakle, javna isprava ili solemnizirana privatna isprava".

Veći stupanj pravne sigurnosti i prevencija sporova

To podrazumijeva veći stupanj pravne sigurnosti i prevenciju sporova, izostavljaju se nepoznati sastavljači isprava, nema tiskanica, nadripisara, agencija i stvara se pozitivna promjena u sferi sprječavanja pranja novca, kaže predsjednica HJK-a.

Dodaje da novela zakona o državnoj izmjeri i katastru nekretnina predviđa da bi javni bilježnici sudjelovali kao pravni eksperti u postupku obnove zemljišnih knjiga kod identifikacije sudionika, pregleda predočenih dokumenata i konstatacija u zapisniku.

„Za nastavak tog postupka do upisa novog stanja u zemljišnu knjigu razmatra se novelom Zakona o zemljišnim knjigama dati mogućnost da javni bilježnik kao povjerenih suda sastavi nacrt novog uloška i dostavi ga e-putem sudu.

S obzirom da se radi o novoj kompetenciji, HJK razmatra potrebne korake u nadogradnji računalne aplikacije eNotar i sustavne edukacije javnih bilježnika i njihovih suradnika da bi se službene radnje poduzimale što kvalitetnije i ekonomičnije s visokom točnošću rezultata".

Nastavak digitalizacije javnobilježničkih usluga, ističe predsjednica HJK, dovest će do toga da građani i predstavnici tvrtki te drugih pravnih osoba od ljeta 2022. neće više morati dolaziti kod javnog bilježnika kako bi osnovali trgovačko društvo ili u postojećem društvu napravili neku promjenu.

23.01.2022. 16:01:00
Novi komentar
nužno
nužno