« Biznis
objavljeno prije 2 godine i 11 mjeseci
UPS!

Stiže neugodan udar - inflacije

Unatoč tome što se brojni trgovački lanci u stalnom i bespoštednom ratu cijenama bore za kupce, poskupljenja su se, čini se, ipak “dotaknula” nekih polica

Nije baš simpatično...
Nije baš simpatično... (Arhiva)
Više o

inflacija

,

rast cijena

,

cijene

Prema statistici DZS-a cijene hrane i bezalkoholnih pića u Hrvatskoj još nije zahvatila inflacija. U travnju su na godišnjoj razini pale 0,6%, tvrde iz DZS-a. No potrošači itekako primjećuju da su poskupjeli šećer, ulje, higijenske potrepštine..., što trgovci dijelom opravdavaju sezonskim rastom cijena, a dijelom kao posljedicu povećanih inputa u proizvodnji.

Drago Munjiza, direktor Lonia trgovine, kaže da su cijene u maloprodaji u prosjeku rasle 1-2%.

"Najviše su poskupjele cigarete zbog rasta trošarina, a šećer i proizvodi od žitarica više od 5%", objašnjava Munjiza koji očekuje da će trgovci dio viših ulaznih cijena pokriti nauštrb svoje marže zbog konkurentnosti, a trošarine i skuplju sirovinu (kao u primjeru šećera) dijelom prenijeti na maloprodaju.

"Početkom sezone redovito poskupljuju i ulazne cijene piva za nekoliko postotaka. No budu li rasle ulazne cijene energenata i goriva, uslijedit će novi val poskupljenja. Higijenske potrepštine također su u godinu dana porasle za 10-ak posto", napominje Munjiza.

Što se pak tiče mlijeka i mesa, gotovo i nema poskupljenja, tek kod nekih mliječnih proizvoda, dodaje pak direktor Croatiastočara Branko Bobetić.

"No sigurno je da slijede poskupljenja jer cijene inputa u poljoprivrednoj proizvodnji strahovito rastu - kukuruza, sojine i suncokretove sačme, čak i slame i sijena, što će se itekako preliti i na cijene mesa, mesnih i mliječnih prerađevina za krajnjeg korisnika", kaže Bobetić za Večernji, koji razlog za to vidi i u rapidnom padu svjetskih zaliha kukuruza i soje zadnjih godina.

Prema statistici FAOstata, cijene hrane u svijetu rastu tako već 13. mjesec zaredom, na što je utjecao i COVID-19. Kako bilo, kukuruz je na globalnoj razini u travnju bio skuplji čak 67% nego lani u istom mjesecu. Rastu i tržišne cijene svinjskih polovica, ali su na razini EU one još uvijek 11% niže nego u lanjskom travnju. Cijena junećih polovica rasla je 10-ak posto, peradi 8%, no u Hrvatskoj je cijena piletine i dalje 2,5% niža nego lani zbog sveprisutnog dampinga i nelojalne konkurencije.

21.05.2021. 16:01:00
Novi komentar
nužno
nužno