« Hi-tech
objavljeno prije 5 godina i 8 mjeseci
NAJAVE

Stiže aptX Adaptive tehnologija za Bluetooth audio prijenos

Qualcomm aptX Adaptive kombinira robusnost, vrhunsku kvalitetu zvuka, skalabilnost i nisku latenciju za pružanje jedinstvenog fleksibilnog rješenja za praktično sve ključne bežične audio aplikacije

Ovo će biti sjajno
Ovo će biti sjajno (Qualcomm)
Više o

bluetooth

,

Qualcomm

,

aptX Adaptive

,

audio

Qualcomm je najavio aptX Adaptive proširenu tehnologija audio kodeka koja donosi novu razinu za Bluetooth prijenos. Time su pokazali definitivni odmak  od analogne audio tehnologije i dali punu podršku proizvođačima pametnih telefona koji su uklonili 3,5 mm audio izlaz iz svojih uređaja.

Qualcomm aptX Adaptive kombinira robusnost, vrhunsku kvalitetu zvuka, skalabilnost i nisku latenciju za pružanje jedinstvenog fleksibilnog rješenja za praktično sve ključne bežične audio aplikacije. Kompatibilan je sa starijim aptX i aptX HD standardima.

Dizajnirana je kako bi automatski optimizirala kvalitetu i brzinu prijenosa zvuka na temelju sadržaja koji korisnik sluša što uključuje igranja igara, streaminga videa ili glazbe kroz poznate platforme. Također uzima u obzir vanjsko radiofrekvencijsko okruženje za bolju pouzdanost veza.

Što se tiče konkretnih brojeva, ima omjer kompresije između 5: 1 i 10: 1, podržava 24-bitne 48 kHz audio formate i kašnjenje je u rasponu između 50 i 80 milisekundi. Bitrate počinje na 279 Kbps i završava na 420 Kbps. Budući aptX HD kodek ima bolji maksimalni bitrate od 576 Kbps, Qualcomm nadodaje da zato osmislili nove algoritme za aptX Adaptive, kako bi donijeli otprilike istu visoku razinu kvalitete.

Novi apt-X Adaptive kodek bit će implementiran u Android Pie od prosinca i kasnije dostupan u Snapdragon 855 mobilnoj platformi. Prve adekvatne Bluetooth slušalice trebale bi se pojaviti na tržištu najkasnije do lipnja 2019. godine.

>> Pratite vijesti iz Hi Tech rubrike na Facebook stranici Hi Tech by Metro Portal >>

Piše: Sanja Ledinek
06.09.2018. 09:29:00
Novi komentar
nužno
nužno