« Život
objavljeno prije 15 godina i 4 mjeseca
sunce i toplina

Stiglo je proljeće

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

proljeće

,

stiže proljeće

,

ravnodnevnica

Točno danas u 12 sati i 44 minute Zemlja je ušla u kalendarsko doba koje se zove proljeće. Današnji dan trajat će jednako dugo kao i noć nakon što je cijelo zimsko razdoblje noć bila duža. Ravnodnevnicu i prvi dan proljeća označava Sunce koje se poravnava sa Zemljom u ekliptici pa na taj dan njegove zrake padaju direktno okomito na ekvator, a Sunce izlazi točno na istoku, a zalazi točno na zapadu.

Već petu godinu za redom vrijeme ne prati kalendarski početak proljeća pa je prvi dan proljeća ponovno obilježen hladnoćom, vjetrom i najavom snijega u gorju. Čini se kao da je Zemlja zamijenila polove pa umjesto da na sjevernoj polutki započne proljeće, a na južnoj jesen, dani nam više sliče na hladne jesenske. No topliji dani svakako nas očekuju i prije nego što 21.06. u 7:45 započne najtoplije godišnje doba – ljeto.

Nekada su godišnja doba ljudima značila puno više nego danas, prema njima su ljudi ravnali svoje obveze i radove na poljima, a koliko je za njih važno bilo proljeće govori podatak da je u Rimskome carstvu godina započimala upravo proljećem. (metro-portal)

20.03.2009. 10:12:03
Novi komentar
nužno
nužno