« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
ode lova

Potvrđeno: Podravka Slogi dala 5 milijuna kuna

Predsjednik Uprave koprivničke Sloga obuće Darko Šket potvrdio je da je 2007. tvrtka dobila kredit od koprivničke prehrambene kompanije

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Nina Đurđević/Cropix)
Više o

Podravka

,

afera Sloga

,

Sloga obuća

Taj je kredit bio predviđen programom restrukturiranja poslovanja Sloge d.d., kamata je bila sedam posto, a jamstva hipoteke na tvrtkine nekretnine.

Podravka je dobro osigurala taj kredit i, neovisno o otvaranju stečajnog postupka, će se ili naplatiti, ili dug pretvoriti u vlasnički udio u Slogi obuća, što je manje vjerojatno, izjavio je Šket koji je 2007. bio predsjednik Uprave tvrtke Sloga, a sada je na čelu tvrtke nastale nakon stečaja Sloge, odnosno tvrtke Sloga obuća.

Šket u kreditu koji je Podravka dala tvrtki Sloga ne vidi ništa sporno, jer je javnost znala za to i takva je praksa među gospodarskim subjektima uobičajena.

Što se tiče potpredsjednika Vlade Damira Polančeca ne znam ništa o njegovoj ulozi u realizaciji kredita, riječi su kojima je Šket komentirao medijske napise da je bivši predsjednik uprave Podravke Darko Marinac kredit potpisao na inzistiranje Polančeca.

Kredit je iskorišten za plaćanje dobavljača i dijela dugova prema državi te zatvaranje nepovoljnih kredita sklopljenih ranijih godina, kaže Šket, napominjući da Sloga nije vratila ni kunu glavnice tog kredita te da je platila 107 tisuća kuna kamata.

Iz Podravke su, na upit o tom kreditu, odgovorili da je njihova odluka o kreditiranju Sloge bila potaknuta željom da se spase radna mjesta.

Dugovi su prijavljeni u stečajnu masu Sloge d.d. bit će naplaćeni iz atraktivnih nekretnina te tvrtke u središtu Koprivnice, kratko su naveli iz Podravke.

Zamoljen da komentira kredite Podravke Slogi i splitskom SMS-u, gradonačelnik Koprivnice Zvonimir Mršić je rekao da tvrtke najvjerojatnije nisu tražile bankarski kredit, jer su zbog nagomilanih dugova već bile kreditno nesposobne, a to znači da je vodstvo Podravke svjesno sklopilo ugovore štetne po tvrtku.

Kao građana, gradonačelnika, saborskog zastupnika i dioničara Podravke najviše me zanima što su članovi Nadzornog odbora dvije godine radili, jer kako je moguće da nisu vidjeli povećanje stavke zajmova s milijun ili dva kuna na više od 60 milijuna kuna.

Također, kako je moguće da Podravka kreditira druge tvrtke u trenutku kad su njezini kratkoročni i dugoročni dugovi veći od milijardu kuna, kaže Mršić.

Po njemu, stanje u Podravki je rezultat koaliranja HDZ-a i HSS-a, zbog kojeg su vodeće pozicije u toj tvrtki dijeljene po političkom ključu, a ne sposobnosti i znanju.

(Hina/Metro-portal)

 

17.09.2009. 16:24:16
Novi komentar
nužno
nužno