« Spektakli
objavljeno prije 16 godina

Stefanovski i Zagreb: ljubav koja nema kraj

Makedonski gitarist napunio Aquarius usred ljeta

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Vjekoslav Skedlar/CROPIX)
Više o

Aquarius

,

Vlatko Stefanovski

,

leb i sol

,

Jan Akkerman

Vlatko Stefanovski na svoj je prvi poslijeratni nastup u zagrebačkom Lisinskom doveo Leb i sol. Prepuna dvorana te se 1995. nanovo zaljubila u makedonskog gitarističkog idola, koji je danceom zagađenoj zemlji vratio vratio nadu da netko još uvijek svira s dušom. Od toga se dana Vlatko nekoliko puta godišnje vraćao u Hrvatsku, ili sam ili s Triom ili, pak, s Miroslavom Tadićem. Na struju ili unplugged. Svejedno, dvorane i klubovi redovito su bili krcati.

- To je neka tajna veza, koju ni sam ne mogu do kraja razumjeti. U Hrvatskoj se već odavna osjećam kao kod kuce, a za Zagreb su vezani neki najbitniji momenti moje karijere - ističe Vlatko Stefanovski. Ipak, najveći izazov u svojoj ‘zagrebačkoj karijeri’ Stefanovski je imao prošlog utorka. Bio je najavljen u klubu Aquarius na Jarunu. Kraj je srpnja, koncerata u metropoli gotovo i nema, no pred Aquariusom se točno u 21.00, kad je koncert i najavljen, stvorio red rijetko viđen u popularnom zagrebačkom okupljalištu. Nekadašnji predvodnik grupe Leb i sol ponovno je uspio. I ni ovoga puta nije razočarao - publici koja se tiskala u klupskoj ‘sauni’ ponudio je vrhunski doživljaj, sastavivši repertoar od svojih samostalnih uradaka, zatim preko hitova Leba i soli pa do blues improvizacija u kojima je te večeri najviše uživao.

Vlatko Stefanovski i Jan Akkerman, gitarist kultne rock grupe Focus, nakon zagrebackog koncerta kreću na turneju koja ukljucuje sve veće gradove na jadranskoj obali.

I opet nije došao sam. Gost večeri bio je Jan Akkerman, vremešni gitarist nekad kultne hard rock grupe Focus, kultnog benda kojemu se ploče nisu distribuirale na ovim prostorima, pa je Akkermanov utjecaj na svjetsku rock scenu ovdašnjoj publici ostao pomalo misteriozan.  S druge strane, Vlatkovo umijeće sviranja više nikom nije misteriozno. Što neće omesti njegove hrvatske fanove da i sljedeći put pohrle na koncert.  (MP)

31.07.2008. 21:32:55
Novi komentar
nužno
nužno