« Život
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
EKIPA S AFALTA

Stariji 'bikeri' izloženi su većem riziku od ozljeda i smrti na cesti

U periodu između 1966. i 2005. prosječna dob bikera porasla je s 34 na 39, a postotak ozlijeđenih vozača motora starijih od 40 godina porastao je za 50

Prema istraživanju američkih stručnjaka, stariji vozači motocikala (od 40 godina nadalje), takozvani 'bikeri', više su izloženi riziku od nesreća i smrti u prometu od mlađih vozača. Prema rezultatima koje su dobili analizirajući čak 61,689 bikera (u dobi između 17 i 89 godina), stručnjaci sa Sveučilišta Rochester zaključili su da oni stariji sjedaju na motore s dva puta većom vjerojatnošću da će doživjeti nesreću.

U periodu između 1966. i 2005. prosječna dob bikera porasla je s 34 na 39, a postotak ozlijeđenih vozača motora starijih od 40 godina porastao je za 50. Dobna skupina bikera koja se najviše i najbrže povećavala je ona od 50 do 59 godina. Mark Gestring, upravitelj odjela za traumatologiju Medicinskog centra spomenutog sveučilišta, rekao je kako je namjera istraživanja bilo otkrivanje je li stariji vozači češće doživljavaju nesreće od mladih. Ispalo je da je to zaista tako. Često se mlade vozače optužuje za divljanje, a kod starijih se podrazumijeva iskustvo i oprez. No čini se da nije sve tako crno na bijelo.

Kako se navodi u časopisu American Surgeon, stopa smrtnosti, oblik ozljeda i trajanje oporavka kod vozača iznad 40 godina starosti puno su veći nego kod ostalih skupina. Nažalost nije objašnjeno zašto je to tako. Ali kad je u pitanju liječenje, logika je jasna - sasvim je drugačije liječiti bikera koji je doživio nesreću i koji ima 60 godina, od nastradalog vozača koji ima 21 godinu.

07.04.2010. 16:50:00
Novi komentar
nužno
nužno