« Biznis
objavljeno prije 3 godine i 4 mjeseca
EHHH...

Stalno pada broj zaposlenih

Po podacima koje DZS preuzima iz evidencije Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, u obrtu i slobodnim profesijama je krajem srpnja bilo 194.654 zaposlenih

Nema poslova?
Nema poslova? (Arhiva)
Više o

nezaposlenost

,

zaposlenost

Krajem srpnja u Hrvatskoj je bilo gotovo 1,53 milijuna zaposlenih osoba, što je za 1,1 posto više nego u lipnju, ali i 4,6 posto manje nego krajem lanjskog srpnja, dok je stopa registrirane nezaposlenosti iznosila 9 posto, pokazuju u četvrtak objavljeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Po podacima DZS-a, u srpnju je u Hrvatskoj bilo 1.528.500 zaposlenih, što je za 16.048 osoba ili za 1,1 posto više više nego krajem lipnja.

No, na godišnjoj razini broj ukupno zaposlenih i dalje bilježi pad za 4,6 posto.

Po najnovijim podacima DZS-a, u srpnju je u pravnim osobama bilo zaposleno 1.308.689 osoba. To je, nakon dva mjeseca pada, rast broja zaposlenih u pravnim osobama, i to za 0,8 posto, ili za 10.078 osoba.

Ipak, u odnosu na isti mjesec lani broj zaposlenih je i u pravnim osobama manji za 4,6 posto.

Istodobno, broj zaposlenih osiguranih poljoprivrednika, kojih je krajem srpnja bilo 19.187, pao je na mjesečnoj razini za 0,1 posto, a godišnjoj za 0,3 posto.

Pravne osobe: Većina djelatnosti s rastom zaposlenosti na mjesečnoj razini

Detaljnija statistika o broju zaposlenih u pravnim osobama pokazuje rast na mjesečnoj razini u gotovo svim djelatnostima, a najviše, za 10,6 posto, u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane, na 71.897 osobe.

Veći se postotni rast u srpnju u odnosu na lipanj, za 3 posto, na 48.135 zaposlenih, bilježi kod administrativnih i pomoćnih uslužnih djelatnosti.

Broj zaposlenih je, pak, na mjesečnoj razini najviše pao u prerađivačkoj industriji, za 0,6 posto, na 224.528 osoba.

Statistika na mjesečnoj razini uz ostalo bilježi pad broja zaposlenih i u djelatnostima prijevoza i skladištenja, informacija i komunikacija te u javnoj upravi i obrani: obvezno socijalno osiguranje, za po 0,3 posto, kao i u djelatnosti zdravstvene zaštite i socijalne skrbi, za 0,2 posto.

Na godišnjoj razini većina djelatnosti bilježi pad broja zaposlenih, a on je najizraženiji u turizmu i ugostiteljstvu.

, pravne osobe u pružanju smještaja te pripreme i usluživanja hrane krajem srpnja ove godine zapošljavaju 27,4 posto manje radnika nego krajem srpnja prošle godine.

Tek pet djelatnosti je krajem srpnja ove godine zapošljavalo više radnika nego kraje srpnja lani, a postotno je rast najveći u djelatnosti opskrbe električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji, za 2,3 posto, na 14.325 osoba.

Stopa registrirane nezaposlenosti 9 posto

Po podacima koje DZS preuzima od Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ), krajem srpnja u evidenciji Zavoda bilo je registrirano 151.433 nezaposlenih osoba, što je za 782 osobe ili 0,5 posto više u odnosu na lipanj.

Na godišnjoj razini broj nezaposlenih povećan je, pak, za 21,5 posto.

No, rast broja nezaposlenih na mjesečnoj razini nije se odrazio na porast stope registrirane nezaposlenosti, koja se izračunava kao odnos nezaposlenih prema ukupnome aktivnom stanovništvu.

Stopa registrirane nezaposlenosti u srpnju je, naime, iznosila 9 posto, što je za 0,1 postotni bod manje nego u lipnju ove godine, pokazuju danas objavljeni podaci DZS-a.

21.08.2020. 08:01:00
Novi komentar
nužno
nužno