« Svijet
objavljeno prije 9 godina i 2 mjeseca
RAT

Stala ofanziva na Tikrit zbog mina

Ofenziva iračkih snaga s ciljem zauzimanja Tikrita koji je u rukama skupine Islamske države obustavljena je zbog mnoštva eksplozivnih naprava koje su džihadisti posijali

Zaustavljen napad, grad u okruženju
Zaustavljen napad, grad u okruženju (Arhiva)
Više o

Irak

,

ISIL

,

Tikrit

U operaciji početoj 2. ožujka uz sudjelovanje tisuća vojnika, redarstvenika, pripadnika paravojnih snaga, uglavnom šijita, pripadnika kurdskih snaga i sunitskih plemena, džihadisti su opkoljeni. No pokazalo se puno teže potisnuti ih iz grada.

'Posvuda su posijali bombe, na ulicama i u zgradama, pod mostovima. Zbog toga su naše snage zaustavljene', rekao je u utorak za AFP Jawad al Etlebawi, glasnogovornik šijitske paravojske Asaib al Hak (Liga čestitih, na arapskom) koja aktivno sudjeluje u operaciji.

Po riječima časnika, IS je postavio mine u kućama i prokopao rovove u toj prijestolnici pokrajine Salahedina, 160 km od Bagdada.

'Bitka za oslobođenje Tikrita bit će teška', dodao je glasnogovornik. 'Trebaju nam snage pripremljene za rat na urbanim područjima', rekao je. IS je zauzeo Tikrit u lipnju 2014.

Irački ministar unutarnjih poslova izjavio je da su borbe prekinute kako bi se smanjili gubici i zaštitila infrastruktura. Iračka vojska je već triput pokušavala osvojiti taj grad u kojemu je rođen bivši diktator Sadam Husein.

18.03.2015. 08:03:00
Novi komentar
nužno
nužno