« Zagreb
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
ALI POLITIKA ODLUČUJE

Stadion na Kajzerici koštao bi 122 milijuna eura

Za razliku od Kajzerice, rušenje maksimirskog, te izgradnja zamjenskog i novog stadiona na Maksimiru stajalo bi vrtoglavih 400 milijuna eura

Stadion na Kajzerici koštao bi 122 milijuna eura
Stadion na Kajzerici koštao bi 122 milijuna eura (YouTube)
Više o

maksimirski stadion

,

finalisti

,

Samantha Stosur

Izgradnja novog nacionalnog stadiona na Kajzerici, prema troškovniku koji je izradila jedna ugledna građevinska tvrtka koštala bi oko 122 milijuna eura, istaknuo je danas na konferenciji za novinare voditelj projektnog tima Hrvoje Njirić.

Njirić navodi da bi rušenje maksimirskog stadiona, izgradnja zamjenskog (40 milijuna eura) te izgradnja novog u Maksimiru stajalo ukupno 400 milijuna eura. Za razliku od nekoliko stotina milijuna eura moglo bi se u Zagrebu izgraditi 50-tak dječjih vrtića ili škola, pa Njirić pita što su građani radije spremni financirati u uvjetima gospodarske krize.

Podsjetio je na kronolgiju zbivanja oko neodržavanja referenduma oko maksimirskog stadiona, napominjući da je u lipnju 2008. raspisan natječaj i da su očekivali da će Grad naručiti troškovnik. Kako to nije učinjeno, naručili su troškovnik od renomirane građevinske tvrtke koja želi ostati anonimna (budući se želi kandidirati na eventualnom budućem natječaju) prema kojem je ukupan trošak izgradnje maksimirskog stadiona 400 milijuna eura.

>> Bandić najavio referendum o stadionu prije kraja godine

Njirić je naglasio i da je Kajzerica bolje rješenje i po kriterijima UEFE, zbog prometnog pristupa, prepoznatljivosti simbola ("plavi vulkan" - vanjska oplata u prepoznatljivoj zagrebačkoj plavoj boji), funkcionalnosti, a pri gradnji bi se koristili najsuvremeniji materijali i poštovali najviši ekološki standardi. Rješenje je primjereno hrvatskim uvjetima, okolnostima i potrebama, rekao je Njirić, napominjući da bi izgradnja trajala dvije godine.

Njirić je potvrdio da je radi izgradnje stadiona na Kajzerici potrebno srušiti dva paviljona Zagrebačkog velesajma, što je uključeno u cijenu od 122 milijuna eura. Je li sljedeći korak održavanje referenduma ili nešto drugo, odlučit će politika, smatra Njirić. (hina/metro-portal)

16.09.2010. 15:18:09
Novi komentar
nužno
nužno