« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 8 mjeseci
SLOBODA DJELOVANJA

SSSH: U Ini se krše sindikalna prava

Ina je Sindikatu energetike, kemije i nemetala zabranila postavljanje letka koji poziva na prosvjed 7. travnja u Rijeci

(Davor Pongračić/Cropix )
Više o

SSSH

,

sindikati

,

INA

,

Ivan Tomac

,

EKN

,

Zdravka Demetar Bubalo

,

Ivica Perinić

Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) upozorio je u današnjem priopćenju da se u Ini krše sindikalna prava jer se članu te središnjice, Sindikatu energetike, kemije i nemetala Hrvatske (EKN), ne dozvoljava postavljanje letka s pozivom na sindikalni prosvjed.

Direktorica Sektora za upravljanje ljudskim resursima u Ini Zdravka Demetar Bubalo u četvrtak, 1. travnja, dopisom upućenim sindikalnom povjereniku u Rafineriji nafte Rijeka Ivici Periniću neizravno je zabranila postavljanje letka SSSH-a u vezi najavljenog prosvjeda 7. travnja u Rijeci, tvrdi se u priopćenju.

Direktorica obrazlaže kako "navedeni letak nije ni u kakvoj vezi sa sindikalnom aktivnošću SSSH-a unutar Ine i stoga ne postoji pravni niti stvarni razlog da se navedeno oglašavanje obavlja unutar naše kompanije... Prihvaćanjem Vaše zamolbe otvorila bi se mogućnost oglašavanja raznih koncerata i drugih manifestacija koje s djelatnošću poslodavca i njegovim interesima ne samo da nemaju veze, nego nisu ni spojivi".

Predsjednik Sindikata EKN-a Hrvatske Ivan Tomac upozorio je predsjednika Uprave Ine Zoltana Aldotta, glavnog izvršnog direktora Bojana Milkovića i izvršnog direktora PF Korporativni centar Berislava Gašu da takav postupak znači "uplitanje poslodavca u djelovanje i rad sindikata i oblik je kršenja prava sindikata na slobodu sindikalnog rada i djelovanja".

Osim toga, sindikat takav čin poslodavaca smatra oblikom nadzora poslodavca nad djelovanjem sindikata, što je izrijekom zabranjeno Zakonom o radu i sankcionira se kao teži prekršaj poslodavca.

Tomac podsjeća Inine čelnike da je Sindikat EKN-a udružen u SSSH, sindikalnu udrugu više razine, pa prema tome sudjeluje u svim njezinim aktivnostima. (hina/metro-portal)

02.04.2010. 14:30:28
Novi komentar
nužno
nužno