« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci
UPOZORENJE

SSSH: država potencira prijevremeno umirovljenje

Radnik kojem će se otkazati ugovor o radu i koji je upisan u evidenciju HZZ-a, ispunjenjem uvjeta za prijevremeno umirovljenje prestaje biti nezaposlena osoba

SSSH
SSSH (Neja Markičević/Cropix )
Više o

SSSH

,

sindikati

,

nezaposleni

,

rekonstrukcija vlade

Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) odbacio je danas tvrdnje Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva po kojima je neistina da će, prema najavljenoj mirovinskoj reformi, radnici koji dobiju otkaz a imaju uvjete za prijevremenu mirovinu, automatski biti umirovljeni, pa sindikat navodi da se kako se očito zaboravilo na postojanje Zakona o posredovanju pri zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti.

SSSH u priopćenju podsjeća na članak 17. tog zakona kojim su utvrđeni slučajevi u kojima Hrvatski zavod za zapošljavanje po sili Zakona prestaje voditi osobu kao nezaposlenu u evidenciji nezaposlenih osoba.

Kao jedan od utvrđenih slučajeva je upravo ispunjenje uvjeta za prijevremenu starosnu mirovinu. S obzirom da se osobe koje su ispunile uvjet za prijevremenu mirovinu ne smatraju nezaposlenim osobama, takve osobe se po sili Zakona brišu iz evidencije nezaposlenih osoba, čime gube i sva prava na koja imaju pravo nezaposlene osobe, uključujući i pravo na naknadu za nezaposlene.

"Svaki radnik kojem će se otkazati ugovor o radu i koji je upisan u evidenciju HZZ-a, ispunjenjem uvjeta za prijevremeno umirovljenje prestaje biti nezaposlena osoba, čime su nezaposlene osobe prisiljene prijevremeno se umiroviti", navodi se u priopćenju.

SSSH navodi da su sindikati ukazivali na to još 2008. prilikom donošenja izmjena Zakona o posredovanju pri zapošljavanju ali da Vlada, kao i obično, nije imala sluha za sindikalne prijedloge, zbog čega se upravo navedenoj kategoriji radnika uskraćuje pravo na rad, te ih se oštećuje smanjenim iznosima mirovina, zbog prijevremenog umirovljenja. (hina/metro-portal)

20.05.2010. 16:58:22
Novi komentar
nužno
nužno