« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
VLADIMIR ŠEKS:

Srpski zahtjev zabrane proslave Oluje je stupidna glupost

Članovi saborskog Odbora za Ustav redom su odbacili zahtjev Saše Obradovića podnešen u protutužbi Srbije na Međunarodnom sudu pravde

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Damjan Tadić/Cropix)
Više o

Srbija

,

Vladimir Šeks

,

Vesna Pusić

,

Oluja

,

Ingrid Antičević-Marinović

,

Odbor za Ustav

,

Saša Obradović

Potpredsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks u utorak je kao "stupidnu glupost" komentirao zahtjev Srbije Međunarodnom sudu pravde u Haagu da se Hrvatskoj zabrani proslava Oluje.

"Stupidna glupost", kratko je Šeks novinarima komentirao zahtjev Srbije, koja je u svojoj protutužbi protiv Hrvatske od Međunarodnog suda pravde zatražila da Hrvatskoj zabrani da 5. kolovoza slavi kao Dan pobjede i domovinske zahvalnosti.

Šeks je to izjavio nakon sjednice Odbora za Ustav, kojim predsjedava, a novinari su za komentar tražili i članice tog odbora Vesnu Pusić (HNS) i Ingrid Antičević Marinović (SDP).

Pusić je istaknula da je unutarnja stvar Hrvatske kako će obilježavati svoje blagdane i proslave, te da to nema nikakve veze sa Srbijom.

"Pa nitko od Srbije ne traži da slavi Oluju", poručila je.

SDP-ova zastupnica smatra kako je "ignorancija" najbolji komentar za spomenuti srbijanski zahtjev.

"Ne treba dizati jedra na svaki takav povjetarac", kazala je Antičević Marinović.

Hrvatski mediji prenijeli su, naime, izjavu Saše Obradovića, koordinatora pravnog tima Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu, da je Srbija u protutužbi navela kako Hrvatska i danas krši Konvenciju o sprječavanju genocida jer nije kaznila počinitelje zločina nad Srbima tijekom vojno-redarstvene akcije Oluja.

Obradović je kazao da je Srbija u toj protutužbi zatražila kompenzaciju za žrtve genocida i povratak izbjeglih Srba nakon Oluje, kao i da Međunarodni sud pravde Hrvatskoj zabrani proslavu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti. (hina/metro-portal)

23.02.2010. 15:15:29
Novi komentar
nužno
nužno