« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 8 mjeseci

Srpski specijalac pobjegao prije uhićenja

Deset minuta prije nego što je policija zakucala na vrata kuće u Doboju, Željko Milovanović je ispario

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Interpol)
Više o

ubojstvo Ive Pukanića

,

atentatori Pukanić

,

Amir Malafani

,

Robert Matanić

,

Željko Milovanović

,

Bojan Gudurić

,

Legija Crvene beretke

Nakon što je jutros policija objavila da je utvrđen identitet počinitelja koji je, na skuteru u dvorište NCL medija grupe u Vlaškoj ulici, 23. listopada, dovezao eksplozivnu napravu, koja je usmrtila Ivu Pukanića i Niku Franjića, medijski portali objavili su, pozivajući se na neslužbene izvore, kako je riječ o 43-godišnjem Željku Milovanoviću.

Željko Milovanović, koji je trenutačno u bijegu, rodom je iz Belog Manastira, a ima dvojno državljanstvo Hrvatske i BiH. Bivši je pripadnik tzv. Crvenih beretki, kojeg se tereti za ratni zločin u Slavoniji. Nalazi se na Interpolovoj tjeralici, ali i tjeralici osječkog Županijskog suda zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva tijekom srpske agresije na Hrvatsku.

Policija je locirala kuću u kojoj boravi Milovanović i malo zakasnila. Naime, opaki specijalac očito je dobio dojavu da dolaze po njega i pobjegao prije njihovog dolaska. U kući su pronađene razne stvarčice koje ukazuju na povezanost sa zločinom: desetak mobitela, eksploziv, oružje, GPS-ovi i kaciga jednaka onoj sa snimke nadzornih kamera u Palmotićevoj i Vlaškoj.

Milovanović je i bivši specijalac Jedinice za specijalne operacije Milorada Ulemeka-Legije, zloglasnih Crvenih beretki.

Mediji pišu da je 2003. u Beogradu sudjelovao u spektakularnoj pljački Delta banke iz koje je tada odneseno 1,5 milijuna dinara. U dva navrata je uspio pobjeći nakon uhićenja, jednom s beogradskog suda, a drugi put iz zatvora u Kuli.

Za njim, osim osječkog suda, zbog ubojstava, pljački, otmice i krađe tragaju sudovi u Beogradu, Novom Sadu i Subotici.

Za ubojstvo Ive Pukanića i Nike Franjića osumnjičeno je pet osoba te je protiv njih USKOK podnio istražni zahtjev zbog osnovane sumnje da su počinili dva kaznena djela teškog ubojstva, teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti i kazneno djelo udruživanja za počinjenje kaznenih djela.

Od osumnjičenih trojica su u pritvoru - Robert Matanić, Luka Matanić i Amir Mafalani, dok su dvojica u bijegu - Željko Milovanović i Bojan Gudurić.

01.11.2008. 12:21:37
Novi komentar
nužno
nužno