« Život
objavljeno prije 9 godina i 3 mjeseca
KOZA? OVCA?

Sretna kineska Nova godina!

Kinezi danas slave Novu godinu prema lunarnom kalendaru, a ulazimo u godinu koze, ovce ili bilo koje rogate životinje koja pase travu i pritom bleji ili mekeće

Kineska Nova godina je stigla
Kineska Nova godina je stigla (Arhiva)
Više o

kineska nova godina

,

godina koze

Kinezi danas ispraćaju godinu Konja i ulaze u godinu Koze. Ili Ovce? Možda Ovna? Za one koji kineski prevode na materinske jezike, mogla bi se popuniti Noina arka, piše New York Times pokušavajući objasniti kako je došlo do zbrke.

Malo se koji Kinez zamara je li u pitanju koza ili ovca, objavila je državna agencija Xinhua, navodeći kako o tom višeznačju jako raspravljaju na Zapadu. Razlog je taj što se riječ za osmu životinju u kineskom zodijaku, yang na mandarinskom, zapravo odnosi na bilo koju životinju iz porodice šupljorožaca.

Bez dodatnih pojašnjenja, yang je bilo koja životinja s rogovima koja pase travu i ispušta zvukove poput blejanja ili meketanja, piše NYT, a list Beijing Daily dodaje kako yang ima bogato i složeno značenje u umovima Kineza.

Dominantna je teorija da se kineska kultura naroda Han razvila na stočarskom sjeveru gdje prevladavaju koze pa znak zodijaka mora biti koza. Ta je životinja uistinu uobičajena u tradicionalnoj novogodišnjoj umjetnosti. Međutim, imaju i ovce svoje zagovornike i njih se sve češće viđa na svečarskim dekoracijama.

Etnolog u Pekinškom institutu za kulturu i povijest Zhao Shu smatra da je ta rasprava budalasta. Stvorenje u pitanju nastalo je kao opći simbol sreće i obilja. Ako negovornici kineskog razbijaju glavu oko toga je li koza ili ovca, to je njihov nedostatak, kaže Zhao.

Bilo kako bilo, sretna vam kineska Nova godina!

19.02.2015. 16:38:51
Novi komentar
nužno
nužno