« Život
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
MUKE S ODGOJEM

Želite sretnu djecu? Budite savršeni supružnici

Umjesto da nadgledate svaki aspekt života djece u pokušajima da budete savršeni roditelji, bolje je da im date primjer sjajnih bračnih partnera

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

brak

,

odgoj

,

roditelji

,

supružnici

Ako je vjerovati riječima obiteljskog terapeuta Davida Codea, parovi koji žele odgojiti sretnu i uspješnu djecu trebali bi se manje truditi da budu savršeni roditelji a više da budu savršenu supružnici.

Code vjeruje kako djeca postaju zahtjevna i nezadovoljna ako roditelji previše kontroliraju svaki aspekt njihova života. Najveći najbolji poklon djetetu je kad mu dajete primjer zdravoga i sretnoga braka. Code je svoje teorije iznio u knjizi „To Raise Happy Kids Put Your Marriage First" (Da biste odgojili sretnu djecu stavite brak na prvo mjesto), piše Daily Mail.

Psihologinja Madeline Levine također smatra da je opsesivno nadgledanje svake pa i najmanje dječje aktivnosti jednostavno pogrešno jer to samo doprinosi stvaranju depresije i tjeskobe.

Današnja najveća pogreška roditelja, može se reći i mit je to što svi vjeruju da će djeca biti sve bolja ako im budu posvećivali sve više pažnje. No, roditelji u tome pretjeruju: toliko pažnje samo će imati kontraefekte. U obitelji koja je previše usmjerena na djecu nastaju nervozni, tjeskobni i izmoreni roditelji te zahtjevna i naporna djeca. Roditelji su previše skloni žrtvovanju karijera pa čak i braka radi djece.

Stvari bi trebale biti drugačije - davanjem vlastitog primjera djeci o braku usadit će u njih zdrav stav prema vezama u budućnosti, a na taj način svi u obitelji profitiraju. Jednostavno iscrpljivanjem samih sebe kako bi im djeca imala djetinjstvo bez trauma uludo se troši energija.

Code nadalje tvrdi kako roditelji ustvari rade dvije loše posljedice toga kad stavljaju djecu na prvo mjesto. Prvo, postaje teže odrediti i poštivati granice koje omeđuju dječju osobnost; djeca će gnjaviti roditelje dok ne dobiju što žele. Budući supružnici ili nadređeni neće trpjeti ovakvo ponašanje.

Drugo, roditelji na taj način stavljaju ogromno breme na leđa vlastite djece koja moraju zadovoljiti emocionalne potrebe mame i tate što može dovesti do toga da djeca glume.

08.02.2010. 09:37:07
Novi komentar
nužno
nužno