« Život
objavljeno prije 3 mjeseca i 28 dana
COOL

Sretan brak štiti mozak

Vjeruje se da društvena izolacija može ljude dovesti do nezdravog načina života, za koji se smatra da povećava rizik za razvoj demencije

Budite sretni i - zdravi!
Budite sretni i - zdravi! (Shutterstock)
Više o

brak

,

demencija

,

sretan brak

Sretan brak bolji je od bilo koje terapije, jer u takvom braku partneri potiču jedno drugo na zdraviji život i i ono što je najvažnije - nude emocionalnu podršku. Nedavno provedena studija pokazala je da sretan brak može smanjiti šanse za razvoj demencije.

Istraživači su čitavo desetljeće pratili više od 4.000 sudionika starijih od 60 godina. Oni su istraživali raspoloženje ispitanika, kojeg su bračnog statusa i jesu li imali neku situaciju koja bi se mogla povezati s demencijom, piše Daily Mail.

Znanstvenici su otkrili da je rizik od demencije 40 posto veći kod volontera koji su bili nesretni i živjeli su sami, u usporedbi s onima koji su bili u sretnom braku.

Vjeruje se da društvena izolacija može ljude dovesti do nezdravog načina života, za koji se smatra da povećava rizik za razvoj demencije.

Uzrok poremećaja gubitka pamćenja ostaje nepoznat, ali je sve više dokaza da zdrava prehrana i vježbanje također mogu smanjiti rizik od nastanka ovog poremećaja.

Istraživački tim sa Sveučilišta u Stockholmu rekao je da život s voljenom osobom pruža i mentalnu i socijalnu stimulaciju. Ovo, vjeruju oni, sprječava demenciju, koja pogađa ne tako mali broj ljudi.

Istaknuli su da parovi rade brojne stvari kako bi međusobno podigli raspoloženje, što može odgoditi početak poremećaja gubitka pamćenja.

Bračni parovi često jedni druge potiču na zdravo ponašanje, poput zdrave prehrane i vježbanja ili smanjenja konzumacije alkohola ili prestanak pušenja. To je vrlo korisno za sprječavanje simptoma demencije, tvrde znanstvenici.

Parovi također pružaju emocionalnu i ekonomsku podršku i pomažu jedni drugima da lakše svladaju stresne periode tijekom života, kažu istraživači.

"Ovo je od velike važnosti i može objasniti zašto oni koji nisu imali partnera kada su prolazili kroz težak period u životu, imali povećan rizik od razvoja demencije", napisali su oni.

24.09.2019. 20:02:00
Novi komentar
nužno
nužno