« Život
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
MARSILI

Sredozemlju prijeti najveći europski podmorski vulkan

Marsili je pun magme i spreman za erupciju čija bi posljedica mogao biti tsunami koji bi potopio velike dijelove južne Italije, ali i drugih dijelova Sredozemlja

Više o

Italija

,

tsunami

,

vulkan

,

podvodni vulkan

,

Marsili

Najveći europski podmorski vulkan Marsili, Strombolijev 'susjed' smješten u Tirenskom moru oko 175 kilometara južno od Napulja, mogao bi eruptirati "svaki čas", upozorili su talijanski geolozi i vulkanolozi.

Iako erupcija Marsilija nije zabilježena u pisanoj povijesti opasnost od nje je itekako prisutna. "Marsili bi mogao eruptirati već sutra", izjavio je cijenjeni vulkanolog Enzo Boschi, predsjednik talijanskog Nacionalnog instituta za geofiziku i vulkanologiju (INGV).

"Zadnja istraživanja pokazala su kako struktura vulkana Marsili nije čvrsta, padine su mu vrlo krhke, a komora s magmom ima pozamašne dimenzije. Sve to upozorava na činjenicu kako je taj vulkan aktivan i može eruptirati u bilo kojem trenutku", kaže Boschi.

Marsili je visok tri kilometra, dužina mu je 70, širina 30 kilometara, a vrh mu se nalazi na oko 450 metara ispod morske površine. Iako u pisanoj povijesti erupcija Marsilija nije zabilježena, znanstvenici znaju kako bi to bila prava katastrofa za cijelo zapadno Sredozemlje, a posebno za obalu južne Italije, preciznije Campaniju, Calabriju i Siciliju koje bi se našle na udaru vrlo snažnog tsunamija.

"U slučaju erupcije zidovi vulkana bi se sigurno urušili, a to bi oslobodilo milijune kubičnih metara materijala čije bi gravitacijsko pomicanje prouzročilo vrlo snažan tsunami. Jedino što ne znamo je kada će doći do erupcije, ali ona će se u zasigurno dogoditi i predstavlja jedan od najvećih današnjih rizika za Sredozemlje", zaključio je Boschi.

Valja spomenuti kako je u toj regiji smješteno još najmanje devet vulkana i vulkanskih kompleksa koji se smatraju ugaslima i dva čiji je status upitan. Zbroji li se opasnost koju predstavlja Marsili preostalim aktivnim talijanskim vulkanima, Vezuvu, Etni i Stromboliju, jug Italije je zaista jedno od najopasnijih mjesta u Europi, a 'eksplozivni potencijal' tog malog vatrenog kruga prijeti nekima od najpoznatijih i najposjećenijih sredozemnih obala.

03.04.2010. 14:35:20
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    dzejna
    19.02.2013. 14:54
    <3 super stranica
Novi komentar
nužno
nužno