« Biznis
objavljeno prije 11 godina i 11 mjeseci

Sreća kao mjerilo ekonomskog rasta

FRANCUSKI predsjednik Nicolas Sarkozy angažirao je dvojicu dobitnika Nobelove nagrade kako bi mu pomogli odgonetnuti koja je cijena sreće. Sarkozy je odlučio osjećaj sreće uključiti kao element kod procjenjivanja francuskog ekonomskog rasta. Obećanje rasta tema je na kojoj je Sarkozy i dobio izbore, a poznata je njegova izjava u kojoj poručuje da neće čekati na rast, nego će ga sam potražiti.

NAPUŠTANJE BDP-a
Nicolas Sarkozy želi napustiti mjerenje francuskog gospodarskog rasta preko BDP-a pa je angažirao nobelovce kako bi mu pomogli odrediti vrijednost osjećaja sreće.

Budući da se kriza američkog gospodarstva odražava i na Francusku, uključivanje osjećaja sreće u procjene o ekonomskom rastu i ignoriranje standardnog mjerenja BDP-a mogli bi Sarkozyju pomoći da ‘ostvari' obećanja iz predizborne kampanje.

Mjerenje osjećaja sreće, nekoć rezervirano za filozofe, sada se nametnulo kao vruća tema suvremene ekonomije, komentira Newsvine Sarkozyjev novi potez. Inače, i Europska komisija radi na novom indikatoru gospodarskog rasta, koji će uključivati napredak u zaštiti okoliša. 


Piše: MEX
11.01.2008. 22:14:00
Novi komentar
nužno
nužno