« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 6 mjeseci
OGORČENE MAJKE

Srebreničanke prikupile tisuću potpisa za tužbu protiv Del Ponte

Dvije nevladine udruge koje okupljaju Bošnjake iz Srebrenice i članove obitelji nestalih i ubijenih Srebreničana objavile su kako prikupljaju potpise za tužbu protiv Carle del Ponte

Carla Del Ponte
Carla Del Ponte (Getty Images)
Više o

tužba

,

Carla Del Ponte

,

Srebrenica

U priopćenju objavljenu u povodu Međunarodnog dana ljudskih prava, udruge "Žene Srebrenice" i "Srebreničke majke" ističu kako petnaest godina nakon masakra počinjena nad srebreničkim Bošnjacima osjećaju posebnu gorčinu zbog činjenice da je dio dokaza o tim strašnim zločinima uništen, a da za to nitko nije odgovarao.

Iz tih udruga navode kako je do sada uništeno oko tisuću dokumenata pronađenih u masovnim grobnicama koji su potom predani arhivu Haaškog tribunala. ICTY je to potvrdio obrazloživši kako je riječ o dokumentima koji su bili u stanju raspadanja. Članovi obitelji ubijenih i nestalih Srebreničana ističu kako im je na taj način oduzeta i posljednja uspomena na svoje najmilije.

"Uza sve patnje i nevolje kroz koje smo prošle, ponovno smo kažnjene oduzimanjem prava na sjećanje", ističe se u priopćenju. Srebreničke majke navode kako zbog toga osobno odgovornom drže Carlu del Ponte.

"Ogorčene smo postupkom bivše glavne tužiteljice Haaškog tribunala Carle del Ponte. Prikupili smo više tisuća potpisa za podnošenje tužbe ne samo protiv Carle del Ponte nego i svih onih koji su skupa s njom sudjelovali u tom sramotnom činu", stoji u priopćenju. (hina/metro-portal)

10.12.2010. 18:12:55
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    enime
    11.12.2010. 08:55
    Predlazem da se podigne spomenik kao stub srama za: USA,Holandiju,FN i pojedince za nemoralnu izdaju principa UN.
Novi komentar
nužno
nužno