« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
DOZNAO ISTINU

Srbin koji je Haagu dao snimku zločina u Srebrenici neće dobiti azil u Austriji

Jovan Mirilo Haagu je dostavio snimku pokolja kojeg su počinili srpski paravojnici, a u Austriju je pobjegao zbog straha za svoj život

(Wikipedia)
Više o

Haaški sud

,

Amnesty International

,

Srebrenica

,

azil

,

Jovan Mirilo

,

Heinz Patzelt

Austrijske vlasti odbile su azil Jovanu Mirilu, državljaninu Srbije koji je Haaškom sudu dostavio snimku o zločinu u Srebrenici zbog čega je primio uglednu nagradu, upozorio je u petak austrijski ogranak udruge Amnesty International.

"Zahtjev za azil odbijen mu je drugi put, što znači da bi Mirilo i njegova obitelj mogli biti protjerani iz Austrije za dva do tri tjedna ako Sud ne presudi u njihovu korist", rekao je u petak za agenciju AFP Heinz Patzelt, predstavnik AI, međunarodne organizacije za zaštitu ljudskih prava.

Mirilo je dobitnik Nagrade Bruno Kreisky za doprinos u doznavanju istine o pokolju 8.000 muslimana u Srebrenici 1995. koji su počinili bosanski Srbi. Za austrijski radio Oe1 Mirilo je kazao da strahuje za svoj život vrati li se u Srbiju gdje su mu prijetili prije nego što je pobjegao u Austriju 2007. a podsjeća da je brat vlasnika videosnimke bio prognan iz Nizozemske te da je ubijen u travnju 2009.

Videosnimka, koju je Mirilo putem beogradskog Human Rights Watcha dostavio Haaškom sudu u vrijeme suđenja bivšem srbijanskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću za genocid i ratne zločine, prikazuje ubojstvo šestorice muslimanskih muškaraca koje su počinili srpski paravojnici u Srebrenici 1995.

Austrijski mediji također su kritički izvijestili o odluci Saveznog ureda za azil (BAA) da Mirilu odbije azil. BAA je odluku donio na temelju anonimne prijave da je Mirilo varalica i da je Srbija danas sigurna zemlja.

"Mirilo možda nije Mahatma Gandhi, ali je sigurno čovjek koji je u pravom trenutku donio jako važnu i ispravnu odluku", rekao je Patzelt. (hina/metro-portal)

05.02.2010. 19:31:33
Novi komentar
nužno
nužno