« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 11 mjeseci

Srbija: Tadić i Koštunica opet u ratu

Šešeljevi radikali svojom su rezolucijom rasplamsali sukob u vladajućoj koaliciji, a Srbiju približili prijevremenim izborima
Šešeljevi radikali svojom su rezolucijom rasplamsali sukob u vladajućoj koaliciji, a Srbiju približili prijevremenim izborima (Reuters)
Više o

Srbija

,

Vojislav Koštunica

,

Boris Tadić

Rezolucija o zaštiti teritorijalne cjelovitosti Srbije, koju parlamentu predlaže Srpska radikalna stranka, a podržava ju i Demokratska stranka Srbije premijera Vojislava Koštunice te Socijalistička partija Srbije, zaoštrila je podjele unutar sadašnje vladajuće koalicije.

Stavljanju te rezolucije na dnevni red Skupštine Srbije usprotivili su se, naime, Koštuničini koalicijski partneri - Demokratska stranke predsjednika Borisa Tadića i G17 Plus. U rezoluciji stoji da Srbija u EU može ući samo cjelovita, dakle s Kosovom. Koštunica odbija bilo kakve pregovore o putu Srbije prema EU sve dok ostatak Europe priznaje neovisnost Kosova.

“Nedopustivo je i nezamislivo da se vanjska politika vodi mimo vlade i bez dogovora s DS-om.”
priopćenje Tadićeve Demokratske stranke

Njegov stav nije u skladu s politikom Tadićeva DS-a pa iz te stranke poručuju da je ‘nedopustivo i nezamislivo da se vanjska politika vodi mimo vlade’. Smatraju da je rezolucija ‘izraz Koštuničine političke volje’ i da ona ne može na izglasavanje u parlament bez prethodne rasprave u vladi.

Sukob u koaliciji opet je otvorio pitanje prijevremenih izbora i stvaranja nove većine u parlamentu. Mediji tvrde da je izlazak na birališta prije ustavnog roka samo pitanje vremena. (METRO/Hina) 

04.03.2008. 23:07:47
Novi komentar
nužno
nužno