« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci

Srbija će poništiti neovisnost Kosova

Premijer Koštunica odluku nazvao povijesnom

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (afp)
Više o

Srbija

,

Vojislav Koštunica

,

neovisno Kosovo

Vikend koji nam slijedi, tijekom kojeg bi kosovske vlasti trebale proglasiti neovisnost (najčešće se spominje 17. veljače), Srbija je odlučila dočekati spremna.

Osim što je preko saveznika Rusa sazvala izvanrednu sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a, vlada u Beogradu održala je sjednicu na kojoj je donijela odluku o poništenju bilo kakvog pokušaja odcjepljenja Kosova. Zatražila je i hitno sazivanje izvanredne sjednice Skupštine radi potvrđivanja te odluke, no srbijanski parlament sastat će se tek idućeg tjedna. Na sjednici nije bilo govora o uvođenju izvanrednog stanja ili slanju vojnika na jug Srbije.

Spomenuto je samo da će na dan proglašenja neovisnosti biti aktiviran akcijski plan koji je vlada u Beogradu usvojila još prije mjesec dana, no njegov sadržaj nije poznat.  

Misija EULEXMisija EU na Kosovu EULEX imat će oko 2000 pripadnika. Većina njih su policajci, a misiju će još činiti i pravnici, istražitelji...Među njima će biti i 15 Hrvata. EULEX će se baviti pitanjima kriminala, korupcije, manjinama i ratnim zločinima. Prvi dio misije na Kosovo bi trebao doći nakon proglašenja neovisnosti.- Odluka vlade Srbije o poništavanju jednostrane nezavisnosti Kosova ima povijesni značaj jer je to jednom zauvijek odluka Srbije da odbacuje postojanje lažne države na svojem teritoriju. Nitko nam neće otimati naš teritorij - poručio je Koštunica.

S druge strane, iz EU su jučer stigle potvrde da će većina članica biti ‘jedinstvena po pitanju priznanja Kosova’, a europski mediji tvrde da će Kosovo među prvima priznati SAD, Francuska, Velika Britanija i Njemačka. No, vladi u Beogradu dodatni problem stvara i odluka EU o slanju misije EULEX koja je jučer proglašena bezvrijednom. Ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić pozvao se na Rezoluciju Vijeća sigurnosti 1244 o Kosovu te naglasio da će Srbija surađivati s UNMIK-om i KFOR-om, no da nema obaveza prema novim misijama.  (METRO)

14.02.2008. 22:36:26
Novi komentar
nužno
nužno