« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 4 mjeseca

Srbija bez vlade i sporazuma s EU

Koštunica odbio sazvati redovnu sjednicu vlade

Premijer je izazvao političku krizu u zemlji jer ne želi raspravljati o sporazumu s EU čije je potpisivanje jučer odgođeno
Premijer je izazvao političku krizu u zemlji jer ne želi raspravljati o sporazumu s EU čije je potpisivanje jučer odgođeno (AFP)
Više o

Boris Tadić

,

Vojislav Koštunica

Četiri dana nakon što je Boris Tadić izabran za predsjednika Srbije, ta se zemlja našla u dubokoj političkoj krizi. Njezin glavni ‘pokretač’ bio je premijer Vojislav Koštunica. Naime, Koštunica je u utorak zatražio da se održi izvanredna sjednica Skupštine Srbije zbog najave EU da će poslati svoju misiju na Kosovo, a nakon što je odbijen, odlučio je da neće sazvati sjednicu vlade na kojoj se trebalo raspravljati o potpisivanju privremenog političkog sporazuma između EU i Srbije. Taj je sporazum trebao biti potpisan danas u Bruxellesu. No, kako je suglasnost srbijanske vlade važan preduvjet za potpisivanje, EU je donijela odluku da se ono odgodi zbog ‘proceduralnih i političkih’ prepreka u Beogradu. Tadić je pozvao Koštunicu da ‘radi svoj posao’. No, Koštunica je poziv ignorirao budući da zna da bi ga ministri Tadićevog DS-a i stranke G17 Plus, koji podržavaju potpisivanje sporazuma, nadglasali. S druge strane, Tadić u Skupštini nema većinu  jer su uz Koštunicu stali socijalisti, tako da analitičari već predviđaju prijevremene parlamentarne izbore za 11. svibnja. 

Rješenje krizeAnalitičar Slobodan Vučetić kaže da se kriza može riješiti kompromisom, što je gotovo nemoguće, ostavkom Koštunice ili izglasavanjem nepovjerenja vladi.

Piše: M. Bolanča
06.02.2008. 22:41:57
Novi komentar
nužno
nužno