« Nogomet
objavljeno prije 15 godina
sramota!

Sramotno ponašanje slovačke policije zasjenilo Hajdukov uspjeh

Nevjerojatno kršenje osnovnih ljudskih prava od strane slovačke specijalne policije

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Ante Čizmić/CROPIX)
Više o

žilina Torcida

,

Torcida Slovačka

Činjenice su slijedeće: Hajdukovi navijači nisu smjeli doći na utakmicu zbog zabrane UEFA. Svi koji su stigli automobilima i autobusima NISU imali klupska obilježja Hajduka. Prema tome, morali su biti pušteni na stadion. Umjesto toga, stjerani su kao stoka u policijski obruč, brutalno su premlaćeni, na njih se pucalo gumenim mecima.

Možemo raspravljati o divljaštvu na stadionima, neprimjerenom ponašanju navijača koji razbijaju i mlate, no ovdje je napravljen opasan presedan kojim su hrvatski građani u prijateljskoj zemlji tretirani gore od Al-Qaidinih ljudi u Guantanamu.

Reakcije službene Hrvatske, naravno, nema .... umjesto povlačenja veleposlanika na konzultacije i oštrog protestnog pisma, neće se dogoditi ništa. To je, zapravo, još puno veća sramota od ponašanja slovačke policije, koja je odlučila pokazati zube na potpuno krivom mjestu.

A ako bude razbijen i jedan slovački automobil u Hrvatskoj, drama koja će nastati daleko će nadmašiti sve tekstove o nasilju kojem su danas bili izloženi građani Hrvatske u jednoj stranoj zemlji. Tužno i jadno ....

Jednaku zabranu imali su i navijači Dinama na jučerašnjoj utakmici u Salzburgu, no austrijska je policija, unatoč lošim iskustvima s BBB u proteklih par godina pokazala zavidnu inteligenciju i pustila ih na stadion.

BBB su dobili pohvale svih medija, a "uljuđeni" navijači Red Bulla pogodili su Mandžukića bocom u glavu, koja se odbila od tvrde glave i razbila arkadu češkom sucu. Bit će zanimljivo vidjeti reakciju UEFA na eksces navijača kluba čiji vlasnik je 256. najbogatiji čovjek na svijetu po Forbesu ...

Hina je o događaju napisala slijedeće:

Oko 200 hrvatskih navijača privedeno je, a deset do 15 ozlijeđeno u slovačkome gradu Žilini gdje je s domaćom momčadi igrao Hajduk, čiji navijači imaju zabranu dolaska na dvije europske utakmice, potvrdilo je Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija.

Dvjestotinjak navijača je privedeno i bit će poslije obrade pušteni do petka ujutro, neslužbena je informacija koju je hrvatsko veleposlanstvo u Bratislavi telefonski dobilo od zapovjednika policije u Žilini.

Policijski izvor u tome gradu, 250 kilometara udaljenom od Bratislave, telefonski je potvrdio veleposlanstvu da je ozlijeđeno u sukobima deset do 15 osoba. Od bolničkih izvora veleposlanstvo nije moglo dobiti nikakvu informaciju.

Do sukoba je došlo uoči utakmice jer su hrvatski navijači, iako su imali ulaznice za ulazak na stadion, u tome bili spriječeni budući da je policija legitimirala gledatelje i spriječila ulazak onima s hrvatskom putovnicom.

Policija je postupila prema nalogu UEFA-e jer Hajdukovi navijači imaju zabranu dolaska na dvije gostujuće europske utakmice.

Činjenice su slijedeće: Hajdukovi navijači nisu smjeli doći na utakmicu zbog zabrane UEFA. Svi koji su stigli automobilima i autobusima NISU imali klupska obilježja Hajduka. Prema tome, morali su biti pušteni na stadion. Umjesto toga, stjerani su kao stoka u policijski obruč, brutalno su premlaćeni, na njih se pucalo gumenim mecima.

Inače, u prvom susretu 3. pretkola nogometne Europske lige slovačka Žilina je na domaćem terenu protiv Hajduka odigrala neodlučeno 1-1 (0-0). Uzvrat je za tjedan dana u Splitu. Hajduk je poveo golom Paraibe u 52. minuti, a izjednačio je Kobylik iz 11-erca u 73.

Hajduk je na kraju mogao doći i do pobjede, i to opet zahvaljujući grešci domaćih igrača. Ibričićev oštar centaršut iskosa pogodio je jednog domaćeg igrača i lopta se odbila u gredu.

ŽILINA: Perniš, Angelovic, Žilak (Babatounde, 60), Guldan, Mraz, Kobylik (Zlatković, 79), Adauto, Jež, Piaček, Šourek, Lietava.

HAJDUK: Subašić, Šerić, Ibričić, Tomasov (Cernat, 58) , Gabrić, Skoko, Maloča, Rubil, Brkljača (Strinić, 74), Pandža, Paraiba (Rodić, 76).

STRIJELCI: 0-1 Paraiba (52), 1-1 Kobylik (73-11m).

SUDAC: Anastassios Kakos (Grčka)

30.07.2009. 23:34:22
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    30.07.2009. 23:53
    I gdje su sada Đurđa i Jandroković?
  2. avatar
    dsmorovi
    02.08.2009. 16:42
    Svaka čast policajcima.Sada svi zazivate Đurđu i Jandrokovića a kada su BBB u Austriji prekinuli utakmicu (prijateljsku) kad je u ST bila bakljada onda niste zazivali ni Đurđu ni Jandrokovića ni Karamarka nego ste tim svojim šupljim glavama vikali to to ubij murjaka.
Novi komentar
nužno
nužno