« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 3 mjeseca
OTTO BERNHARDT:

Spreman plan za spas slabijih članica eurozone

Najizglednije kandidatkinje za pomoć su Irska i Grčka kojima se sprema promjena poreznih stopa.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

eurozona

,

Europska središnja banka

,

Irska

,

Grčka

,

ECB

,

financijska pomoć

,

Otto Bernhardt

Zemlje eurozone usuglasile su spasilački plan kojim žele spriječiti stečaj članica zone primjene jedinstvene europske valute i vjerojatno će ga upotrijebiti, s tim da su Irska i Grčka najizglednije kandidatkinje za pomoć, kazao je utjecajni njemački parlamentarni zastupnik.

"Plan postoji", kazao je Otto Bernhardt, zastupnik stranke kancelarke Angele Merkle CDU i član odbora za financije njemačkog parlamenta.

"Ministri financija dogovorili su postupke. Poanta je u tome da nećemo dopustiti da itko propadne", kazao je za Reuters.

Od svih članica eurozone, Bernhardt je kazao da je Irska u "najgoroj situaciji", a slijedi ju Grčka. Dodao je ipak da će bilo kakva pomoć imati i svoju cijenu.

"Pozorno ćemo ispitati grijehe iz prošlosti", rekao je Bernhardt. "Nećemo tolerirati niske poreze, kao što je slučaj s Irskom. Inzistirat ćemo na minimalnoj stopi poreza za kompanije".

Zemlje poput Irske i Grčke snažno su pogođene oštrim padom gospodarskih aktivnosti a sada su prisiljene plaćati velike premije za financiranje svojih dugova, u usporedbi sa snažnijim članicama eurozone, što dodatno pogoršava njihove financijske probleme.

Proteklih tjedana učestale su špekulacije da bi snažnije zemlje 16-člane eurozone, poput Njemačke, mogle uskočiti i pomoći posrnulim partnerima.

Upitan kakva je vjerojatnost da se plan aktivira za pomoć članicama koje koriste zajedničku valutu euro, Bernhardt je kazao da "to ovisi o razvoju međunarodne krize. Moguće je i da se Irska izvuče iz nevolja i bez kredita". "No, veća je vjerojatnost da ćemo trebati pomoći nego da nećemo", dodao je.

Pri Europskoj središnjoj banci pripremljen je rezervni fond koji se po potrebi može iskoristiti u vrlo kratkom roku, objasnio je.

"Pri ECB-u već smo uspostavili fond", dodao je, napominjući da će države kojima bude potrebna pomoć dobiti kredite.

"Možemo djelovati u roku od 24 sata", istaknuo je. (hina/metro-portal)

20.03.2009. 14:31:03
Novi komentar
nužno
nužno