« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 7 mjeseci

Sporazum o nuklearnom oružju nije produžen

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

sporazum START

,

nuklearni sporazum

,

SAD Rusija nuklearno oružje

Sjedinjene Američke Države i Rusija završili su u petak razgovore o Sporazumu o smanjenju strateškog naoružanja (START) iz 1991. bez odluke o njegovu produžetku, priopćio je SAD.

Dužnosnici iz bivših republika SSSR-a - Bjelorusije, Kazahstana i Ukrajine - u koje je po sporazumu povučeno sovjetsko nuklearno oružje, također su sudjelovali u tjedan dana dugim razgovorima tehničkih eksperata u Ženevi.

"Stranke ističu kako u sporazumu nema zahtjeva da se na ovom sastanku odluči o njegovu produžetku", kaže se u izjavi SAD-a objavljenoj nakon razgovora.

Dužnosnici iz svih pet uključenih država "nastavit će razmatrati to pitanje" s napomenom da se odluka može donijeti do isteka sporazuma 5. prosinca 2009.", stoji u izjavi.

Nadnevak novog kruga pregovora nije najavljen.

U odredbama START-a, prvog sporazuma o smanjenju strateškog ofenzivnog oružja supersila, stoji da razgovori o novom sporazumu trebaju početi najmanje godinu dana prije njegova isteka. Washington je prošli mjesec Moskvi poslao prijedlog za obnovu sporazuma iz razdoblja Hladnog rata, a Moskva je naznačila da bi ih bila spremna razmotriti za novu verziju sporazuma, provedbu kojega nadzire zajedničko povjerenstvo.

Kako je administracija predsjednika Georgea W. Busha u odlasku, odluke o tome vjerojatno će biti ostavljene njegovu nasljedniku Baracku Obami.

Obama je rekao da će tražiti stvarna i provjerljiva smanjenja nuklearnog arsenala SAD-a i Rusije i pokušati produžiti odredbe START-a o nadzoru i verifikaciji. (hina/metro-portal)

21.11.2008. 19:51:56
Novi komentar
nužno
nužno