« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 5 mjeseci
PRVI PUT VAN ZAGREBA

Split 2011. domaćin Gay Pridea

Lipanjski Gay Pride u Splitu uz "Kontru" i "Iskorak" organizira i splitska feministička udruga "Domine"

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Vjeran Pavić/CROPIX)
Više o

Split

,

gay pride

,

Iskorak

,

homoseksualci

,

Povorka ponosa

,

Domine

,

lezbijska grupa kontra

,

parada ponosa

U Splitu će se 11. lipnja održati Povorka ponosa LGBT, prva takve vrste izvan Zagreba, najavila je danas na konferenciji za novinare Sanja Juras, koordinatorica lezbijske grupe "Kontra". Lipanjski Gay Pride u Splitu uz "Kontru" i "Iskorak" organizira i splitska feministička udruga "Domine", piše Hina. Po planu organizatora, povorka će proći od Đardina preko Marmontove ulice i Rive do Peristila gdje će se održati prigodan program. Riječ je o prosvjednom maršu za prava lezbijka, gej-muškaraca, biseksualnih i transrodnih osoba (LGBT), a ovogodišnja je tema pravo na zaštitu obiteljskog života istospolnih parova, kazala je Nataša Pršir iz "Kontre".

Već smo poslali zahtjev za održavanje splitske povorke gradskim službama u Splitu, pa očekujemo odgovor je li termin 11. lipnja slobodan ili je tada već dogovorena neka druga priredba, kazala je Sanja Juras. Nadamo se, dodala je, pozitivnu odgovoru te vjerujem kako neće biti nikakvih problema tijekom marša. Osim parade, čulo se, svakog 11. u mjesecu, počevši od veljače, organizirat će se informativne i edukativne aktivnosti o pravima LGBT osoba. Prva će početi projekcijom dokumentarnog filma o početku LGBT pokreta i raspravom "Od Stonewalla do Splita", a popratit će ih tribine, radionice, projekcije, izložbe i konferencije, kazao je koordinator "Iskoraka" Edo Bulić.

Novinare je zanimalo zašto je baš Split odabran za gay paradu, a odgovoreno im je "zbog dosta zahtjeva lokalne LGBT zajednice". Izvršna koordinatorica "Domina" Mirjana Kučer objasnila je kako su odnosi njihove udruge s "Kontrom" i "Iskorakom" izvanredni pa su smatrali razumljivim da zajedno prirede tako nešto u Splitu.

13.01.2011. 16:35:00
Novi komentar
nužno
nužno