« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 4 mjeseca
DEVASTACIJA TRADICIJE

Splićani u bitci za Bačvice

Gradonačelnik Ivan Kuret obećao je zaustavljanje nasipavanja i vraćanje Bačvica u prvobitno stanje.

Prosvjednici žele stare 'Bače'
Prosvjednici žele stare 'Bače' (Duje Klarić, CROPIX)
Više o

Split

,

Ivan Kuret

,

picigin Bačvice

,

Bačvice

,

Branko Bosanac

,

splitske toplice

,

nasipavanje

,

tucanik

Skupina Splićana okupila se danas na plaži Bačvice te je prosvjedujući zbog nasipanja dijela pješčane plaže tucanikom zatražila od gradonačelnik Ivana Kureta, koji je danas posjetio kupalište Bačvice, da se zauzme za, kako su rekli, zaustavljanje ekocida na toj splitskoj plaži.

Prije tjedan dana komunalno poduzeće Splitska kupališta, čiji je utemeljitelj Grad Split, kamionima je na plažu Bačvice dovezlo tucanik (sitni kamen) te njime prekrilo 100-tinjak metara pješčane plaže što je izazvalo nezadovoljstvo Splićana i udruga građana koje tvrde kako se time ugrožava izvorni izgled i namjena plaže Bačvice.

Tajnik ekološke udruge "Picigin-Bačvice" Branko Bosanac je danas upozorio da se nasipanjem tucanikom pješčane plaže Bačvica ugrožava tradicionalna splitska igra picigin koja se igra isključivo na pješčanoj plaži.

Istaknuo je kako pješčana plaža na Bačvicama funkcionira i kao "splitske toplice" jer šetnja pješčanom plažom pomaže svima koji imaju ozlijeđena stopala ili kukove, ali se sada to ugrožava nasipanjem tucanika.

"Ovaj dio plaže Bačvice sada je uništen", kazao je Bosanac. On je uime okupljenih nezadovoljnika od gradonačelnika Kureta zatražio da se žurno zauzme za trajno zaustavljanje devastiranja plaže Bačvice i njeno vraćanje u prvobitno stanje.

Splitski gradonačelnik Kuret kazao je kako će narediti da se zaustave radovi nasipanja pješčane plaće Bačvice tucanikom te da se nasuti tucanik ukloni, a plaža vrati u prvobitno stanje.

Kuret je također rekao da će se ispitati tko je odgovoran za nasipanje tucanika na pješčanu plažu Bačvice, naglasivši kako je to pogreška koja se mora ispraviti. (hina/metro-portal)

28.02.2009. 10:58:44
Novi komentar
nužno
nužno