« Kultura
objavljeno prije 3 godine
PERFORMANS

Splav Europe na Trnjanskom nasipu

Postavom žive slike “Splav Europe” na Trnjanskom nasipu Domino nastavlja seriju političkih performansa

Splav Europe
Splav Europe (Arhiva)
Više o

performans

,

Splav Europe

"Splav Europe" je instalacija i performans Brune Isakovića koji će se održati u petak, 30.4., na Trnjanskom nasipu u Zagrebu u produkciji udruge Domino.

U suradnji s kostimografkinjom Anom Fucijaš se izvodi fotografska rekreacija slavne slike "Splav Meduze" Théodorea Géricaulta, koja je ukazivala na političku korupciju, duboku nebrigu za one koji ne pripadaju klasi političkih elita te silnu širinu socijalnih nepravdi tadašnjeg francuskog društva.

Kalvarija koju je doživjela Meduza početkom 19. stoljeća utoliko je strašnija jer je tragična smrt na moru bila neizbježna upravo za one koji "nisu pripadali". Velika je umjetnička hrabrost bila potrebna da se sudbine marginaliziranih zabilježe u slici koja je dala naslutiti i Francusku revoluciju dvadesetak godina kasnije.

Bruno Isaković i Ana Fucijaš postavljajući živu sliku "Splav Europe" povlače paralele s današnjim političkim sustavom kojem također nije strana korupcija, nebriga za druge, socijalna nepravda i sve druge stvarnosti koje su tada izazvale revoluciju koja je promijenila svijet. Svojoj živoj slici Bruno Isaković i Ana Fucijaš upisuju i sasvim nove stvarnosti koje u srži također imaju jasnu podjelu na one koji pripadaju i one koji ne pripadaju.

Ta se, u suštini, klasna podjela jasno reflektira u problemima kapitalizma, konzumerizma, klimatskih promjena, migrantske politika te borbe s pandemijom uzrokovanom virusom COVID-19. "Splav Europe" okuplja dvadesetak sudionica i sudionika koji će biti dio žive slike koja će nas podsjetiti da se povijest ponavlja ukoliko se ponavljaju i obrasci političke neodgovornosti za - Druge.

Živa slika će biti postavljena u 18:30 te će se na trenutak potreban da se "Splav Europe" fotografira moći iskusiti svojevrsno zaokruživanje vremenskog glitcha koji će prizvati Géricaultovu Meduzu na obalu Save.

30.04.2021. 12:31:00
Novi komentar
nužno
nužno