« Biznis
objavljeno prije 15 godina i 4 mjeseca
NEMA OPTIMIZMA

Splasnuo entuzijazam ulagača na Wall Streetu

Poruka: dok ne vidimo detaljne planove, nećemo kupovati dionice.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

Burza

,

dionice

,

DAX

,

Wall Street

,

Dow Jones

,

Nasdaq

,

FTSE

,

S&P 500

,

subvencioniranje kredita

,

KBW

Na Wall Streetu su u petak vodeći indeksi pali jer ulagače i dalje zabrinjava situacija u financijskom sektoru, pa je optimizam u vezi novog programa Obamine vlade za subvencioniranje hipotekarnih kredita splasnuo.

Dow Jones indeks pao je 82 boda ili 1,04 posto, na 7.850 bodova, najnižu razinu od 20. studenoga prošle godine, kada je, smatra se, dotaknuto dno aktualnog 'tržišta medvjeda'.

S&P 500 indeks izgubio je, pak, 1 posto, zaronivši na 826 bodova, dok je Nasdaq indeks pao 0,48 posto, na 1.534 boda.

Entuzijazam ulagača, potaknut u četvrtak viješću da vlada Baracka Obame priprema program subvencioniranja kredita kućevlasnicima koji bi mogli kasniti s plaćanjem rata i stoga ostati bez kuća, pokazao se kratkotrajnim.

Ulagači su, kažu analitičari, Washingtonu poslali poruku: dok ne vidimo detaljne planove, nećemo kupovati dionice.

Prošloga se tjedna puno očekivalo od programa za sanaciju banaka, pa je na tržištu zavladalo razočaranje kada ministar financija Timothy Geithner nije iznio detalje plana kako očistiti bankarski sustav od loših potraživanja.

"Nakon toga ulagači 'pušu i na hladno'. Dok ne dobijemo jasnu sliku što se kani poduzeti, jednostavno nemamo razloga za kupnju. Mislim da tržište neće značajnije pasti s ovih razina, ali isto tako mislim da ne može ni osjetnije porasti", objašnjava Peter Cardillo, ekonomist u brokerskoj kući Avalon Partners.

Pod najvećim je pritiskom jučer bio bankarski sektor, nakon što je britanska grupa Lloyds priopćila da je njezina banka HBOS u prošloj godini poslovala s gubitkom od 12,3 milijarde dolara, zbog čega su ojačala strahovanja da će ta, djelomično već nacionalizirana banka trebati dodatnu državnu pomoć.

Zbog toga je KBW indeks bankarskog sektora jučer potonuo 5,3 posto, čime je njegov gubitak u cijelom prošlom tjednu dosegnuo 14 posto.

"Banke i dalje zabrinjavaju. Uz to, pred nama je produženi vikend, pa ima ulagača koji su se odlučili odmoriti od napetosti na tržištu", kaže Peter Jankovskis, direktor u tvrtki OakBrook Investments.

U ponedjeljak se, naime, u SAD-u obilježava Predsjednički dan, pa se na Wall Streetu ne radi.

U petak su gotovo svi sektori na Wall Streetu bili pod pritiskom. Samo su tri od 30 dionica u sastavu Dow Jones indeksa zabilježile rast.

Među dobitnicima je bilo nekoliko industrijskih divova, kao što su Boeing i United Technologies, za koje se smatra da će imati koristi od zakona o poticajnim gospodarskim mjerama, vrijednog 787 milijardi dolara, kojeg su jučer konačno prihvatili i Senat i Predstavnički dom Kongresa.

U cijelom prošlom tjednu Dow Jones indeks potonuo je 5,2 posto, dok je S&P 500 indeks izgubio 4,8, a Nasdaq indeks 3,6 posto.

Na europskim se burzama u petak trgovalo vrlo oprezno. Londonski FTSE indeks izgubio je 0,3 posto, zaronivši na 4.189 bodova, dok je DAX indeks Frankfurtske burze porastao 0,13 posto, na 4.413 bodova. (hina/metro-portal)

14.02.2009. 14:21:28
Novi komentar
nužno
nužno